Ο έλεγχος της όρεξης και εντοπισμός των αρμόδιων εγκεφαλικών κυττάρων

Οι Tanycytes είναι μια κατηγορία κυττάρων του εγκεφάλου που ελέγχουν τα επίπεδα ενέργειας. Σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστημίου Warwick, ανιχνεύουν επίσης δύο βασικά αμινοξέα στα τρόφιμα και «λένε» στον εγκέφαλο πότε αισθανόμαστε πλήρεις από φαγητό. Είναι ένας έμμεσος έλεγχος της όρεξης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νίκολας Ντέηλ από το Πανεπιστήμιο του Warwick:  «Οι Tanycytes στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται στα αμινοξέα που βρίσκονται στα τρόφιμα, μέσω των ίδιων υποδοχέων που αισθάνονται τη γεύση των αμινοξέων τα οποία βρίσκονται στους γευστικούς πόρους της γλώσσας«.

Δύο αμινοξέα που αντιδρούν περισσότερο με Tanycytes και κατά συνέπεια είναι πιθανό να σας κάνουν να νιώσετε πληρέστερα  είναι η αργινίνη και η λυσίνη.

image έξυπνη μαγειρικήΑυτά τα αμινοξέα βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση σε τρόφιμα όπως το χοιρινό, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το σκουμπρί, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, οι φακές και τα αμύγδαλα. Έτσι τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα θα ενεργοποιηθούν οι Tanycytes και θα σας κάνουν να αισθανθείτε λιγότερο πεινασμένοι, ταχύτερα.

Ο καθηγητής Ντέηλ και οι υπόλοιποι ερευνητές προέβησαν στην ανακάλυψή τους προσθέτοντας συμπυκνωμένες ποσότητες αργινίνης και λυσίνης σε εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία έγιναν φθορίζοντα έτσι ώστε να είναι ορατές όλες οι αντιδράσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα οι Tanycytes ανίχνευσαν και ανταποκρίθηκαν στα αμινοξέα, απελευθερώνοντας πληροφορίες στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη και το σωματικό βάρος.

«Τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα και στον εγκέφαλο μετά από ένα γεύμα είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα που μεταδίδει την αίσθηση της πληρότητας από το φαγητό», δήλωσε ο καθηγητής Ντέηλ.

Διαπιστώνοντας ότι οι Tanycytes, που βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει το σωματικό βάρος έχουν άμεση αντίληψη των αμινοξέων, μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να βρουν νέους τρόπους να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.

Η ανακάλυψη για τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη,ανοίγει νέες δυνατότητες για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων διατροφών και ακόμη και μελλοντικών θεραπειών για τον έλεγχο της όρεξης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism.