Πως ένα έντομο μπορεί να βοηθήσει την αυτόνομη οδήγηση

Πανεπιστημιακοί ερευνητές λαμβάνουν έμπνευση από ένα έντομο, την λιβελούλα για να κάνουν σημαντικές βελτιώσεις στην αυτόνομη οδήγηση και συγκεκριμένα στον τρόπο που τα αυτόνομα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό “προβλέπουν” τη ροή της κυκλοφορίας. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, ανακάλυψαν έναν νευρώνα στον εγκέφαλο μιας λιβελούλας που προσομειώνει την κίνηση και προβλέπει τη τροχιά του θηράματός της. Αυτοί οι νευρώνες ονομάζονται ανιχνευτές μικρού στόχου (STMD) και αυξάνουν την ανταπόκριση που έχει το έντομο σε μια μικρή περιοχή ακριβώς μπροστά από το αντικείμενο που παρακολουθεί. Εάν το αντικείμενο εξαφανιστεί – αν πηγαίνει πίσω από κάτι, για παράδειγμα – τότε ο νευρώνας είναι σε θέση να προβλέψει πού θα πρέπει να εμφανιστεί ξανά το αντικείμενο.

Αρχικά, οι ερευνητές αντιγράφουν τις ιδιότητες των νευρώνων σε ένα μικρό ρομπότ. Aν τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά όσο αναμένεται, τότε η τεχνολογία θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και σε άλλα συστήματα ρομποτικής όρασης. Πιστεύεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα μοντέλο στόχευσης εμπνευσμένο από τη νευροφυσιολογία που έχει ένα έντομο, μπορεί να δοκιμαστεί σε ένα ρομπότ υπό πραγματικές συνθήκες.

image κυκλοφοριακό πρόβλημα

Ο Steven Wiederman, ερευνητής και λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, δήλωσε στο e-life sciences: «Είναι ένα θέμα για τα τεχνητά συστήματα να μπορούν να βλέπουν κινούμενους στόχους, αλλά εντελώς διαφορετικό να μπορούν να ανιχνεύουν την κίνηση. Αν το καταφέρουμε αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τα αυτόνομα-χωρίς οδηγό οχήματα.»

Υπήρξαν αρκετές νέες ειδήσεις για την αυτόνομη οδήγηση συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανοκίνητου και χωρίς εκπομπές φορτηγού, και ενός αυτοκινούμενου φορτηγού πλοίου – το οποίο θα ξεκινήσει το 2018. Ποιός θα περίμενε ότι από ένα έντομο που ζει στο νερό θα μπορούσαμε να αντλήσουμε χρήσιμα στοιχεία για το μέλλον μας. Υπάρχουν άλλα, κόντρα στη φύση που τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα μπορούσαν να κάνουν; Θα μπορούσαμε να τα βελτιώσουμε;