Πως τρέπουμε τα έξυπνα γυαλιά σε…τηλεχειριστήριο (βίντεο)

Η αναβάθμιση των απλών κινητών έφερε τα smartphones. Η αναβάθμιση ενός ζευγαριού γυαλιών μπορεί να φέρει τα έξυπνα γυαλιά; Mία διεθνής ομάδα ερευνητών εξετάζει το πόσο τα αναβαθμισμένα γυαλιά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα μετατρέποντας τη μύτη του χρήστη σε ένα τηλεχειριστήριο για άλλες συσκευές.

Επιστήμονες του τμήματος υπολογιστών του Πανεπιστημίου KAIST στη Νότια Κορέα, του Πανεπιστημίου του St.Andrews στη Σκωτία, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο Keio στην Ιαπωνία, υιοθέτησαν μια μοναδική προσέγγιση στα έξυπνα γυαλιά που σχεδίασαν,το Itchynose.

Αντί να προσπαθούν να ενσωματώσουν μια οθόνη, μια φωτογραφική μηχανή, έναν πίνακα αφής και να μετατρέψουν τα γυαλιά σε έναν φορητό υπολογιστή, απλώς προσθέσανε μια σειρά από αισθητήρες στη γέφυρα και στα «μαξιλαράκια» των γυαλιών στα οποία ακουμπάει η μύτη.

Αυτοί οι αισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση ηλεκτρικών σημάτων μέσα και γύρω από τα μάτια και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί και ως ένας τρόπος καταγραφής των κινήσεων των ματιών στη βιομηχανία ειδικών εφφέ, επιτρέποντας την καταγραφή των εκφράσεων του προσώπου ενός ηθοποιού με την εφαρμογή μιας ειδικής γλώσσας προγραμματισμού (CG). Στην περίπτωση που εξετάζουμε, οι αισθητήρες χρησιμοποιούνται με παρόμοιο τρόπο, αλλά αντί να καταγράφουν τις κινήσεις των ματιών, οι αισθητήρες στα έξυπνα γυαλιά εντοπίζουν τις κινήσεις της μύτης του χρήστη.

Τα έξυπνα γυαλιά, τα οποία δεν φαίνονται διαφορετικά από τα κανονικά ζευγάρια προδιαγραφών, είναι προφανώς ικανά να διακρίνουν αν ο χρήστης τσιμπάει, κρατάει ή τρίβει τη μύτη του με ένα δάκτυλο. Αυτές οι λεπτές κινήσεις μπορούν να μεταφραστούν σε εξ αποστάσεως εντολές για άλλες συσκευές.

Φανταστείτε λοιπόν ότι βρίσκεστε σε μια συνάντηση και πρέπει να μοιάζετε σαν να έχετε όλη σας την προσοχή συγκεντρωμένη στην κάθε λέξη του προϊσταμένου σας.

Εσείς όμως θα προτιμούσατε να περιηγείστε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, στο φορητό υπολογιστή σας. Μια απλή γρατσουνιά της μύτης σας, η οποία δεν θα φαινόταν σαν κάτι παράξενο, θα μπορούσε να σας αφήσει να διαβάσετε τα μηνύματά σας. Τα γυαλιά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξ αποστάσεως εκτέλεση βασικών λειτουργιών σε ένα smartphone, όπως η ρύθμιση της έντασης ή η αποστολή προκαθορισμένων απαντήσεων σε μηνύματα κειμένου.

 

Η βασική πτυχή αυτών των έξυπνων γυαλιών είναι ότι οι χειρονομίες δεν μοιάζουν απαραίτητα ότι επικοινωνείτε με άλλη συσκευή. Το αρνητικό είναι ότι οι συνεχείς κινήσεις με το χέρι στη μύτη μπορεί να κάνει τους άλλους να αναρωτιούνται αν έχετε κάποιο …τικ.

Διαβάστε επίσης:Ένα τηλέφωνο στο δάκτυλο και άλλες έξυπνες λειτουργίες