Μία έρευνα για τις ταινίες trash και το κοινό τους

Μία ιδιαίτερη κατηγορία ταινιών, οι αποκαλούμενες ταινίες trash, δεν έχουν την ποιότητα και την αισθητική για να τραβήξουν μεγάλο αριθμό θεατών. Συχνά όμως παρακολουθούνται από άτομα με μέση εκπαίδευση και ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Max Planck Institute στη Φρανκφούρτη, ο κινηματογραφιστής Keyvan Sarkhosh διερεύνησε γιατί ορισμένοι θεατές αναζητούν και απολαμβάνουν ταινίες που οι ίδιοι περιγράφουν ως φτηνές και σκουπίδια.

image θέατρο σινεμά

Τυπικά, οι συγκεκριμένες ταινίες είναι ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, οι οποίες δεν ταιριάζουν στα συνηθισμένα πρότυπα αισθητικής. Σύμφωνα με τον Sarkhosh: «Με την πρώτη ματιά φαίνεται παράδοξο ότι κάποιος θα πρέπει να παρακολουθεί με τη θέληση του, κακοφτιαγμένες και μερικές φορές ενοχλητικές ταινίες και να του αρέσουν.» Μέσω μιας ηλεκτρονικής έρευνας μεταξύ των τακτικών θεατών τέτοιου είδους ταινιών, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν πώς τα τυπικά χαρακτηριστικά τους μπορούν να υποστηρίξουν μια θετική εμπειρία για τον θεατή.

Η μελέτη, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Poetics», είναι η πρώτη σημαντική έρευνα για τις ταινίες trash -σκουπιδιών- και το ακροατήριό τους. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη συμφώνησαν ότι ο όρος «φτηνές» περιγράφει καλύτερα τις ταινίες trash. Η ίδια η κατηγορία καλύπτει ταινίες από διάφορα είδη, αν και συνήθως τα θρίλερ-τρόμου έχουν την τιμητική τους. Επίσης ήρθε στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα οπτική. Αν και σε μεγάλο βαθμό οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι οι εν λόγω ταινίες έγιναν με χαμηλό budget, επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι trash ταινίες θεωρούνται ως μια μορφή θετικής ψυχαγωγίας. Οι ταινίες αυτές θεωρούνται από το ακροατήριο τους, διασκεδαστικές και αστείες.

Επιπλέον, η μελέτη έδωσε ισχυρές ενδείξεις ότι οι οπαδοί των σκουπιδιών είναι κυρίως άντρες – σχεδόν το 90% και πολύ φανατικοί οπαδοί τους. «Έχουμε να κάνουμε με ένα ακροατήριο με μέση εκπαίδευση, που θα μπορούσε κανείς να περιγράψει ως« πολιτιστικά παμφάγα» σύμφωνα με τον Sarkhosh. Οι θεατές ενδιαφέρονται για ένα ευρύτερο φάσμα της τέχνης έξω από τις συμβατικές ταινίες και της κουλτούρας που τις συνοδεύουν.

Επιπλέον, η απόλαυση τέτοιων ταινιών συνοδεύεται πάντα και από την κατάλληλη κοινοποίηση. Ένα σημαντικό μέρος των συμμετεχόντων γράφει για αυτές σε φόρουμ και blogs. Οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν ότι μία σημαντική παράμετρος της παρακολούθησης και “απόλαυσης” trash ταινιών αποτελούν και η ενεργός συμμετοχή του κοινού σε συζητήσεις και σε αναλύσεις για το “αριστούργημα” που είδαν. Για όσους ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους ταινίες έχουμε και την αντίστοιχη πρόταση.

Διαβάστε επίσης: Η παλιά κασέτα επιστρέφει