Τα αδιάβροχα και ο δημιουργός τους

Θα σας ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, προκειμένου να σας μιλήσουμε για τα…αδιάβροχα. Το 1766 γεννήθηκε στην Γλασκόβη της Σκωτίας ο CharlesMacintosh. Αγαπούσε τις επιστήμες και συγκεκριμένα αφιέρωσε την ζωή του στην χημεία. Τα πειράματα που έκανε με υποπροϊόντα της πίσσας τον οδήγησαν στην εφεύρεση των αδιάβροχων ενδυμάτων. Πιο συγκεκριμένα η ουσία  της ευρεσιτεχνίας του βρισκόταν στην συγκόλληση υφάσματος με φυσικό καουτσούκ.

Κατά την διάρκεια των προσπαθειών να κάνει χρήσιμα τα απόβλητα από αέρια, παρατήρησε ότι ένα υποπροϊόν της πίσσας, η νάφθα μπορούσε να διαλύσει το καουτσούκ εύκολα. Παίρνοντας την επίστρωση από καουτσούκ και τοποθετώντας την ανάμεσα σε δύο κομμάτια ύφασμα αμέσως το ύφασμα αποκτούσε αδιάβροχη ιδιότητα. Δηλαδή μπορεί από την μία πλευρά να βρεχόταν, από την άλλη όμως παρέμενε στεγνό.

Σιγά-σιγά και αφού κέρδισε το δίπλωμα της ευρεσιτεχνίας, τα εργοστάσια ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα αδιάβροχα του νέου αυτού εφευρέτη.

Δυστυχώς κατά την διάρκεια της διαδικασίας της ραφής οι τρύπες των ενδυμάτων άνοιγαν με τέτοιο τρόπο ώστε άφηναν στο ύφασμα τέτοια κενά που επέτρεπαν την εισροή του νερού. Έτσι η αδιάβροχη ιδιότητά τους χανόταν. Επίσης η αίσθηση του υφάσματος στο δέρμα ήταν πολύ σκληρή το χειμώνα και κολλώδης το καλοκαίρι.

Για αυτόν τον λόγο στην αρχή  πολλοί ράφτες ήταν λίγο διστακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό για να ράψουν. Αργότερα βέβαια τα βήματά του ακολούθησε και ο Thomas Hancock ο οποίος εισήγαγε την χρήση καουτσούκ με την διαδικασία του βουλκανισμού  βελτιώνοντας την αντοχή των ενδυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1823 ο CharlesMacintosh εκλέχτηκε μέλος της Βασιλικής Κοινότητας για τις εφευρέσεις του.

Αδιάβροχο