Αιολική ενέργεια μέσα στη θάλασσα

 Στην βόρειο θάλασσα κάποια χιλιόμετρα μακριά από την ακτή Γκρόνινγκεν  της Ολλανδίας, έχει ξεκινήσει την λειτουργία του ένα από τα πιο μεγάλα αιολικά πάρκα στο νερό που παράγει αιολική ενέργεια και εξασφαλίζει  ηλεκτρισμό μέχρι και 2,6 TWh  κάθε χρόνο. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ματίας Χααγκ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Gemini: «πραγματοποιήσαμε επιτυχώς το Gemini μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, κάτω του προϋπολογισμού και με εξαιρετικό δεδομένα ασφάλειας!»

image: ενεργεια απο τον ανεμο
credit by gemini wind park

Το μέρος αυτό επιλέχθηκε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί στο σημείο  η ταχύτητα των ανέμων που φυσούν είναι υψηλή, περίπου 36χλμ την ώρα.

Δεύτερον, θεωρήθηκε πρέπον να είναι πολύ μακριά από το οπτικό πεδίο των κατοίκων της Ολλανδίας.

Αποτελείται από 150 τουρμπίνες απλωμένες σε μια έκταση 68 τ.χλμ.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις τουρμπίνες συλλέγεται σε υποσταθμούς εκεί κοντά και στη συνέχεια περνούν μέσα από σωλήνες μήκους 68χλμ που φτάνουν στο λιμάνι του Εεμσέιβεν. Εκεί βρίσκεται ένας σταθμός στη στεριά που διαχειρίζεται τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια διοχετεύει την ενέργεια σε όλο το δίκτυο της χώρας.

Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το πάρκο αυτό θα μπορεί να προμηθεύσει ενέργεια σε ποσότητα ικανή να καλύψει 1,5 εκατ. κατοίκους. Η μείωση των εκπομπών CO2 είναι συγκρίσιμη με τις εκπομπές 50.000 αυτοκινήτων που διανύουν 25.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν δραστικά. Για περισσότερες πληροφορίες στο gemini.