Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σώζουν ζωές σύμφωνα με μελέτη

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς κάθε αναπτυγμένη χώρα δοκιμάζει πώς αυτές οι πηγές μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνουν πολύ περισσότερα απ’όσα φανταζόμαστε, όπως δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Energy.

image ανεμογεννήτριες

Αναλύοντας τον αντίκτυπο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην περιοχή των ΗΠΑ, οι συγγραφείς της μελέτης επικεντρώθηκαν στα έτη 2007-2015 και στο πώς αυτές οι ανανεώσιμες πηγές έχουν εξοικονομήσει όχι μόνο χρήματα αλλά έχουν σώσει και ανθρώπινες ζωές. Με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η αυξημένη εξάρτηση από τις ηλιακές και αιολικές πηγές έχει βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ, με ρυθμό φυσικά που ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

Τα σωρευτικά οφέλη για την καλύτερη ποιότητα του αέρα μεταφράζονται σε 29,7-112,8 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά κυρίως σε 3,000 έως 12,700, αποφυγές πρόωρης θνησιμότητας, ανέφεραν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dev Millstein από το Lawrence Berkeley National Laboratory στην Καλιφόρνια.

Οι πρόωροι θάνατοι που αναφέρονται εδώ είναι φυσικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως ανά έτος και ότι 92% των ανθρώπων ζουν σε μέρη με ποιότητα αέρα που δεν πληροί τα πρότυπα του ΠΟΥ για την υγεία. Οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκαν παγκοσμίως το 2015, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως στις ΗΠΑ, ακολουθώντας αντίθετη πορεία. Η μόλυνση με σωματίδια, το 2015 μειώθηκε κατά 27% από τα επίπεδα του 1990 – γεγονός που ταιριάζει στα ευρήματα του Millstein. Χάριν στην αύξηση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, οι ΗΠΑ είδαν μια μείωση κατά 20% του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι σωματιδιακοι ρύποι μειώθηκαν κατά 46%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ηλιακή και αιολική παραγωγή οδήγησε σε αυτό που η μελέτη ονομάζει «αθροιστικά κλιματικά οφέλη», τα οποία περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενέργειας, τις αλλαγές στη γεωργική παραγωγικότητα, τις απώλειες από καταστροφές (όπως πλημμύρες) που έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο οικοσύστημα. Ουσιαστικά η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ οδήγησε σε μείωση της θνησιμότητας και έμμεσα σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Πρέπει να πούμε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει τα σωστά βήματα, καθώς σταδιακά απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα. Η ανανεώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και επαληθεύει μία σειρά από καλές ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης: