Αναπαραγωγή στο διάστημα-το πρώτο βήμα

Η αναπαραγωγή στο διάστημα μπορεί να είναι δυνατή, σύμφωνα με ιαπωνικούς ερευνητές. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε όταν κατεψυγμένα σπερματοζωάρια που φυλασσόντουσαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)  για 9 μήνες «δημιούργησαν» υγιείς απογόνους.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πιθανόν τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες για τις μελλοντικές ανθρώπινες κοινότητες που θα γίνουν στο διάστημα.

image μεσόσφαιρα
By NASA/Crew of Expedition 22 [Public domain], via Wikimedia Commons
 Η μέση ημερήσια δόση ακτινοβολίας στο ISS είναι περίπου 100 φορές ισχυρότερη από εκείνη της Γης και αποτελεί απειλή για δημιουργία σοβαρών προβλημάτων αναπαραγωγής για κάθε οργανισμό που κατοικεί στο διάστημα.

 

Ωστόσο, σπερματοζωάρια ποντικιού που φυλάσσονταν στο ISS για 288 ημέρες, από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Μάιο του 2014, στη συνέχεια επέστρεψαν στη Γη και με τη μέθοδο του «σωλήνα» μεταφέρθηκαν σε θηλυκά ποντίκια με αποτέλεσμα υγιής απογόνους.

 

Ο καθηγητής Teruhiko Wakayama, από το κέντρο βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Yamanashi, δήλωσε στον Guardian ότι το εύρημα μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό αν οι άνθρωποι αρχίσουν να ζουν μόνιμα στο διάστημα.

«Όχι απαραίτητα για τους υγιείς ανθρώπους – ωστόσο πολλά ζευγάρια απαιτούν τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να κάνουν μωρά και αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον είτε ο χώρος είναι γη είτε το διάστημα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατήρηση των σπερματοζωαρίων στο διάστημα είναι δυνατή για τουλάχιστον εννέα μήνες.» Να σημειώσουμε εδώ ότι η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έθνικη ακαδημία επιστημών των ΗΠΑ.

Τα διατηρημένα δείγματα του ISS έδειξαν ενδείξεις ελαφρώς αυξημένης βλάβης του DNA σε σύγκριση με τα δείγματα ελέγχου που διατηρήθηκαν στη Γη, αλλά διαπιστώθηκε ότι αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα έμβρυα που προέκυψαν από τη γονιμοποίηση. Παρά την ακτινοβολία στο διάστημα, οι απόγονοι που προέκυψαν ήταν φυσιολογικοί», δήλωσε ο Wakayama.

Μελέτες των επιπτώσεων της μικροβαρύτητας στην πρώιμη ανάπτυξη των ψαριών, των αμφιβίων και των πτηνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν εμπόδισε την αναπαραγωγή τους, αλλά τα θηλαστικά αποδείχθηκαν πιο δύσκολα να δοκιμαστούν στο διάστημα.

Οι άνθρωποι που θα ζουν για αρκετές γενιές σε διαστημικούς οικοτόπους ή ταξιδεύουν στον Άρη θα εκτίθενται σε πολύ υψηλότερη κοσμική ακτινοβολία, η οποία θα μπορούσε να τους θέσει σε υψηλό κίνδυνο καρκίνου.

«Ο σκοπός του έργου μας είναι να γνωρίζουμε εάν η αναπαραγωγή θηλαστικών είναι δυνατή στο διάστημα ή όχι», δήλωσε ο Wakayama.  «Δυστυχώς, για να φέρουμε ζωντανούς ποντικούς και να τους φροντίσουμε στο διάστημα είναι πολύ δύσκολο, αποφασίσαμε ένα πολύ απλό πείραμα, το οποίο θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε ακόμα και με την τρέχουσα τεχνολογία». Το δύσκολο είναι για πόσο καιρό θα μπορούσε να διατηAρηθεί το σπερματοζωάριο στο διάστημα χωρίς να προκληθεί ζημιά έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης του.

Το επόμενο βήμα του έργου είναι να στείλει έμβρυα ποντικιών στο ISS για να τα ερευνήσει υπό συνθήκες μικροβαρύτητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άρθρο στον Guardian.