Ανθρωποειδές ρομπότ που πήρε και…υπηκοότητα (video)

Τα ρομπότ και η τεχνική νοημοσύνη είναι δύο θέματα τα οποία μας έχουν απασχολήσει αρκετά. Αναμένεται λοιπόν και στο μέλλον να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων ασχολούνται με την τεχνολογία και την επιστήμη αλλά και όλων των υπολοίπων. Ο λόγος είναι απλός. Χωρίς να αναφερθούμε στα τεχνολογικά επιτεύγματα ποιος δεν θα ήθελε να δει ένα ρομπότ να μιλάει;

Ίσως δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει αυτό μια που έχουμε δει πρόσφατα διάφορες προσπάθειες για να προσεγγίσουν τα robot την ανθρώπινη φύση, ίσως και να αποκτήσουν ένα κομμάτι της λογικής μας. Κυρίως όσον αφορά τη σκέψη και το χειρισμό καταστάσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη μαζί με διάφορες τεχνικές μάθησης έχουν κάνει το θαύμα τους. Είναι κάτι συνηθισμένο πλέον να ακούμε για ρομπότ που κέρδισαν ανθρώπους σε δύσκολα παιχνίδια στρατηγικής. Ακούμε πλέον και για υποκατάσταση ανθρώπων σε αρκετές εργασίες, σε ξενοδοχεία, σε ρόλο οικιακού βοηθού, σε θέματα ασφάλειας – σαν φύλακας.

Μπορεί να χαμογελάμε αν διαβάζουμε για τις προσπάθειες εργαστηρίων να αποκτήσουν τα ρομπότ και πιο «ανθρώπινη» εμφάνιση. Είναι όμως μια πραγματικότητα που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην εξέλιξη του …είδους τους.

image: ανθρωποειδεσ ρομποτ
credit Hanson Robotics

Η Hanson Robotics που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο έχει το εξής σύνθημα: «We bring robots to life». Η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο ρομπότ το οποίο μπορεί να λάβει ανθρώπινες εκφράσεις και μοιάζει με τον Άλμπερτ Αινστάιν! Αυτή τη φορά πήγε ακόμα πιο μακριά. Η δημιουργία ενός ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο και μπορεί να συζητά μαζί σου απαντώντας σε ερωτήσεις είναι κάτι σπάνιο για να το δεις.

 Το αν φέρνουν στη ζωή ή όχι τα ρομπότ φαίνεται στο παρακάτω βίντεο όπου ένας δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από ένα ρομπότ το οποίο οπτικά μοιάζει με άνθρωπο! Αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα και καμάρι της εταιρείας και ακούει στο όνομα Σοφία. Μέσα σε όλα, κατάφερε να πάρει και την πρώτη ρομποτική υπηκοότητα από τη Σαουδική Αραβία!

 

 

Σύμφωνα με την εταιρεία τα ρομπότ της «σύντομα θα συμμετάσχουν και θα ζήσουν μαζί μας για να διδάξουν, να εξυπηρετήσουν, να ψυχαγωγήσουν, να απολαύσουν και να προσφέρουν την παρέα τους. Θα μάθουν από εμάς και θα μάθουμε από αυτά.  Κάθε ανθρώπινη αλληλεπίδραση θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και ποιοι τελικά θα γίνουν». Μένει να το διαπιστώσουμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.