Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την καρδιά ανάλογα με την ομάδα αίματος

Όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται, ορισμένες ομάδες αίματος αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Με την ομάδα αίματος φαίνεται ότι συνδέονται οι κίνδυνοι που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές του Intermountain Medical Center Heart Institute στη Γιούτα των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, Β και ΑΒ έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να νιώσουν πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια επεισοδίων υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. image ατμοσφαιρική ρύπανσηΣε τέτοιες περιπτώσεις καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν όσοι έχουν ομάδα αίματος 0.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές ανακαλύπτουν ότι το περιβάλλον επηρεάζει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κίνδυνος συνδέεται με την ομάδα αίματος.

Σχεδόν διπλάσιος ο κίνδυνος

Η έρευνα στηρίχθηκε σε δεδομένα ασθενών σε βάθος 14 ετών. Σε περιπτώσεις υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή πόνου στο στήθος διπλασιάζεται για ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα Α, Β και ΑΒ. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξάνεται ελάχιστα για όσους ανήκουν στην ομάδα 0.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Benjamin Horne επισήμανε ότι η σύνδεση καρδιακής προσβολής και ρύπανσης σε ασθενείς που δεν ανήκουν στην 0 ομάδα αίματος δεν πρέπει να πανικοβάλλει. Οι ασθενείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι σε περιπτώσεις που η ρύπανση φθάσει υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να μένουν εντός του σπιτιού, μακριά από τη ρύπανση και να αθλούνται σε εσωτερικούς χώρους. Πηγή protothema