Βιοδιασπώμενα ρούχα από μεθάνιο

Tο μεθάνιο είναι χρήσιμο ως καύσιμο και συστατικό σε πλαστικά και λιπάσματα, αλλά είναι επίσης ένα αέριο θερμοκηπίου που παγιδεύει 25 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα. Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη καινοτομιών για τη βελτίωση του τρόπου δέσμευσης μεθανίου και την παρακολούθηση των εκπομπών του. Η start up εταιρία Mango Materials στη Καλιφόρνια, έχει βρει μια νέα χρήση για το μεθάνιο, ως  συστατικό για βιοδιασπώμενα ρούχα.

image efevresi - εφεύρεση

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, διαφορετικοί τύποι βακτηρίων μπορούν να παράγουν πλαστικό. Γνωστά με την ονομασία ΡΗΑ, πρόκειται για  πολυεστέρες που παράγονται στη φύση με την βακτηριακή ζύμωση ζάχαρης ή λιπιδίων.  Αυτές οι ίνες βιο-πολυεστέρα μπορούν στη συνέχεια να συλλεχθούν από τα βακτήρια και να περιστραφούν σε νήμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να πλεχτεί σε ύφασμα. Παρόλο που είναι πιο ακριβό να παράγονται ΡΗΑ από το να φτιαχτεί  πλαστικό από πετρέλαιο, τα υλικά της εταιρίας Mango Materials ενδέχεται να μειώσουν την τιμή παραγωγής ΡΗΑ σε εμπορικά βιώσιμα επίπεδα. Αυτό ελπίζουν να καταφέρουν με τη χρήση αποβλήτων μεθανίου ως διατροφή για τα βακτήρια. Μετά τη συγκομιδή, σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουν  τις ίνες βιο-πολυεστέρα για να δημιουργήσουν πλήρως βιοδιασπώμενα ρούχα.

Αν και οι πολυεστέρες PHA μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή συσκευασιών και άλλων πλαστικών προϊόντων, η Mango επικεντρώνεται τώρα στη βιομηχανία ενδυμάτων. Η Διευθύνων Σύμβουλος της Mango και συνιδρυτής Dr. Molly Morse οραματίζεται ένα σύστημα όπου, αντί να πετάγονται τα φθαρμένα ρούχα μακριά,  κομποστοποιούνται  και συλλέγοντας το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τα κομποστοποιημένα ρούχα, χρησιμοποιείται ξανά για την κατασκευή νέων ενδυμάτων. Τα υλικά Mango βρίσκονται επί του παρόντος σε πιλοτική εγκατάσταση σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο Redwood City της Καλιφόρνια. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας βρίσκονται σε συνομιλίες με άλλους παραγωγούς μεθανίου, όπως στην εκμετάλλευση  στον τομέα των γαλακτοκομικών . Η εταιρεία έχει επίσης επιλεγεί για βραβείο από τη NASA για να διερευνήσει την παραγωγή βιο πολυμερών σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.