Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο μήλο

Έχουμε συνηθίσει τη γενετική κυρίως όσον αφορά ερευνητικές προσπάθεις για την επεξεργασία του DNA αλλά και σε παρόμοιες για αναγέννηση εξαφανισμένων ζώων. Σε έναν μάλλον ασυνήθιστο ρόλο για εμάς θα δούμε εφαρμογή της συγκεκριμένης επιστήμης πάνω σε γενετικά τροποποιημένο μήλο. Στο παρακάτω βίντεο βλέπεται την επίδραση του 24ωρου στο χρώμα ενός κανονικού μήλου και στα δεξιά ενός γενετικά τροποποιημένου.

Μέσα στο μήνα, μία καναδέζικη εταιρεία θα διαθέσει τη συγκεκριμένη ποικιλία μήλων, που τα ονομάζει arctic, σε αγορές των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ. Το επόμενο περίεργο είναι ότι η πώληση θα γίνει σε φέτες, καθώς το μήλο έχει τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε η σάρκα του να μην γίνεται καφέ όταν εκτίθεται στον αέρα.

Το γενετικά τροποποιημένο μήλο κατέστη εφικτό με έρευνα που διεξήχθη στον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να αποτρέψουν το «χρωματισμό» με καφέ χρώμα. Με τον ίδιο, αναλογικά τρόπο που μπορεί να διαγραφεί γονίδιο από ανθρώπινο DNA έτσι και εδώ διαγράφουν το γονίδιο που κωδικοποιεί το υπεύθυνο ένζυμο. Η εταιρεία ουσιαστικά επεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο στο ένζυμο για να διατηρήσει την σάρκα του μήλου όση ώρα και αν περάσει.

Η εταιρεία παράγει το μήλο σε τρεις διαφορετικές ποικιλίες και θα αρχίσει να προμηθεύει 400 καταστήματα στις ΗΠΑ με φέτες μήλου τις επόμενες εβδομάδες.

Έχουμε διάφορα παραδείγματα γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Έχουμε διαβάσει πρόσφατα για γενετικώς τροποποιημένους χοίρους με χαμηλά λιπαρά.που όμως ακόμα δεν έχουν φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή. Υπάρχει βέβαια το ερώτημα για το πώς θα υποδεχτούν οι καταναλωτές όλα αυτά τα νέα δεδομένα.

Η γενετική τροποποίηση μπορεί να προσφέρει μια σειρά από τρόπους για την αύξηση της τροφής, από τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας, στη μείωση της ποσότητας λίπους στο χοιρινό κρέας. Ακόμη και παρά τα οφέλη από τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι.

Τα πρακτικά πλεονεκτήματα ενός μήλου που δεν γίνεται καφέ ίσως μπορέσει να πείσει τους αμερικανούς καταναλωτές αρχικά, να δοκιμάσουν το γενετικά τροποποιημένο μήλο. Αφού οι υποστηρικτές δηλώνουν ότι είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή τότε το πιθανότερο είναι να ανοίξει ο δρόμος και για άλλα προϊόντα. Πηγή nature.com