Επιστροφή στη Γη για τη γηραιότερη γυναίκα αστροναύτη

Η 57χρονη Αμερικανίδα Peggy Whitson κατέχει πλέον τα πρωτεία σαν τη γηραιότερη γυναίκα αστροναύτη που περπάτησε στο διάστημα. Η Αμερικανίδα όπου εκτός από αστροναύτης είναι και βιοχημικός έκανε την πρώτη της αποστολή το 2002.

 

Επέστρεψε στη Γη μετά από 288 συνεχόμενες μέρες παραμονής στο διάστημα. Η τελευταία φορά που βρίσκονταν στη Γη ήταν στις στις 17 Νοεμβρίου 2016 στο κοσμοδρόμιο του Καζακστάν. Ενώ το πλήρωμα της επέστρεψε στη Γη τον Ιούνιο του 2017 εκείνη παρέμεινε στο διεθνές διαστημικό σταθμό για να συνεχίσει την έρευνα μαζί με μέλη της προηγούμενης αποστολής.

 

Στις 3/9/2017 η κάψουλα που είχε εκείνη και άλλους δύο αστροναύτες προσγειώθηκε στο Καζακστάν. Σύμφωνα με την ίδια εκτός από την οικογένειά της και τους φίλους, της έχουν λείψει τα …μαγειρεμένα φαγητά και τα λαχανικά. Έχουμε δει τις προσπάθειες που γίνονται για την παρασκευή φαγητού στο διάστημα αλλά και την καλλιέργεια λαχανικών.

 

H Peggy Whitson βρίσκονταν με διάφορες αποστολές 665 μέρες, αθροιστικά, στο διάστημα. Απέχει βέβαια αρκετά από το εντυπωσιακό ρεκόρ των 878 ημερών του Ρώσου Gennady Padalka.