Μία γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το reuters, έδωσε την έγκριση της για μία νέα θεραπεία που αφορά ένα είδος λεμφώματος. Αυτή ήταν η δεύτερη έγκριση μιας δυνητικά επαναστατικής προσέγγισης για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο σκοπός είναι να θεραπεύσει ασθενείς με λεμφώματα Β-λεμφοκυττάρων ένα είδος Μη Hodgkin λεμφώματος που δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Η εταιρεία που την ανάπτυξε είναι η Gilead η οποία δήλωσε ότι η τιμή για τη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο, η οποία πρόκειται να χορηγηθεί μόνο μία φορά σε κάθε ασθενή, θα είναι 373.000 δολάρια.

image: γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο

Η γονιδιακή θεραπεία επαναπρογραμματίζει τα ίδια τα ανοσοκύτταρα του σώματος για να αναγνωρίζουν και να προσβάλλουν κακοήθη κύτταρα. Οι θεραπείες δηλαδή  γίνονται από τα κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση του ασθενούς. Αυτά τα κύτταρα εξάγονται, τροποποιούνται γενετικά για να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα και επανεισάγονται στον ασθενή, όπου σχηματίζουν έναν «στρατό» για να επιτεθούν και να καταστρέψουν τα κακοήθη κύτταρα, ενδεχομένως για χρόνια.

Σε μία βασική κλινική δοκιμή με περισσότερους από 100 ενήλικες, το 51% των ασθενών που έκαναν τη συγκεκριμένη θεραπεία πέτυχε πλήρη ύφεση, πολύ υψηλότερο από αυτό που συνηθίζεται στις υφιστάμενες θεραπευτικές αγωγές.

Εκτός από την επιτυχία ή μη της συγκεκριμένης θεραπείας ένα σημαντικό ζήτημα που συζητιέται ευρέως στις ΗΠΑ είναι το υψηλό κόστος. Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι η Yescarta, το όνομα της θεραπείας, θα μπορούσε να φέρει έσοδα στην εταιρεία της έως και 250 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

Η Gilead δήλωσε ότι περίπου 7.500 ασθενείς με λέμφωμα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι επιλέξιμοι. Η Αμερικάνικη Αντικαρκινική εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα διαγνωσθούν 72.240 άτομα με λέμφωμα μη Hodgkins και 20.140 άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτό. Ίσως η επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας να δείξει το δρόμο και σε άλλες ερευνητικές εταιρείες για παρόμοιες ενέργειες που να μπορούν να είναι και οικονομικά συμφέρουσες για όσο γίνεται περισσότερους ασθενείς. Πηγή reuters.

Διαβάστε επίσης: Η γενετική και τα πρώτα «επεξεργασμένα» έμβρυα