Μία δασική πόλη για την καταπολέμηση της ρύπανσης

Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι για τη ρύπανση και η γενική άποψη είναι ότι όσο ταχύτερα εφαρμόζονται οι σωστές πολιτικές, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Έχουμε δει διάφορες προσπάθειες είτε για να φιλτραριστεί ο αέρας της πόλης, ή να ανακυκλωθεί σε ενέργεια ή μελάνι, η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στην οικοδόμηση, τα φιλικά-ηλιακά σπίτια, η “αναγέννηση” λιμνών.

Η Κίνα – ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές – εφαρμόζει τώρα μια σειρά μέτρων στη σωστή κατεύθυνση και έχει προσλάβει τον Ιταλό αρχιτέκτονα Stefano Boeri για να τους κατασκευάσει μια δασική πόλη στην ορεινή περιοχή του Guangxi στο νότιο τμήμα της Κίνας. Ο Boeri εκτόξευσε την αρχιτεκτονική του φήμη το 2014, όταν δημιούργησε το Bosco Verticale, τους εντυπωσιακούς δίδυμους πύργους κατοικιών στο Μιλάνο.

Με την ονομασία Liuzhou Forest City-δασική πόλη, θα είναι μια πλήρως λειτουργική πόλη, με γραφεία, σπίτια ικανά να φιλοξενήσουν 30.000 άτομα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και σχολεία. Κάθε κτίριο, δρόμος και μονοπάτι θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από φυτά και δέντρα. Αυτό θα βοηθήσει στην απορρόφηση περίπου 10.000 τόνων εκπομπών CO2 και θα παράγει περίπου 900 τόνους οξυγόνου όταν ολοκληρωθεί το 2020.

image δασική πόλη
image via stefano boeri architetti

Η δασική πόλη θα περιέχει συνολικά 40.000 δέντρα, καθώς και σχεδόν ένα εκατομμύριο φυτά με πάνω από 100 είδη. Θα είναι επίσης πλήρως βιώσιμη, καθώς θα χρησιμοποιήσει γεωθερμική ενέργεια για κλιματισμό και ηλιακούς συλλέκτες στις περισσότερες οροφές για τη συλλογή ενέργειας.

Η Κίνα επεξεργάζεται μια σειρά από ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ιδέες που βοηθούν στη μείωση της κλιματικής αλλαγής, όπως το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στο κόσμο. Θα μπορούσε αυτό το νέο μοντέλο πόλης που οραματίζεται να είναι το μελλοντικό σχήμα των πόλεων του μέλλοντος; Πηγή άρθρου: stefano boeri architetti