Ελαστικό υλικό παράγει ηλεκτρισμό όταν είναι κάτω από πίεση

Σε μία ασυνήθιστη εφεύρεση είχαμε δει διάλυμα για μπαταρίες που παράγεται από ιδρώτα. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο οργανικό υλικό που τώρα μπορεί να μετατρέψει το άγχος σε ηλεκτρισμό.  Μια ερευνητική ομάδα από τα Ελβετικά Ομοσπονδιακά Εργαστήρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών – Empa, δημιούργησε μια νέα ουσία. Είναι ένα ελαστικό υλικό που παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία εξαρτάται από την κίνηση.

image το φως του περιβάλλοντος

Το ελαστικό υλικό λειτουργεί χάρη στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο – μια ιδέα για το πώς η κίνηση μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ο πιεζοηλεκτρισμός είναι η ιδιότητα κάποιων υλικών να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν δέχονται κάποια μηχανική τάση/πίεση ή ταλάντωση.

Η ιδέα αυτή μπορεί να ακούγεται άγνωστη στους περισσότερους, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει το αποτέλεσμα στην πράξη. Αυτό συμβαίνει όταν η βελόνα ενός πικ-απ διαβάζει τις αυλακώσεις ενός δίσκου μουσικής. Μέσω του πιεζοηλεκτρικού αποτελέσματος, οι δονήσεις της βελόνας μετατρέπονται σε ηλεκτρικούς παλμούς και με τη σειρά τους τρέπονται σε ηχητικά κύματα. Στο πιο βασικό επίπεδό του, το πιεζοηλεκτρικό αποτέλεσμα είναι σχετικά με το πώς οι μηχανικές κινήσεις παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η ηλεκτρική ενέργεια.

Το ελαστικό αποτελείται από ένα σύνθετο υλικό κατασκευασμένο από πολικά νανοσωματίδια και ένα ελαστομερές. Η ομάδα χρησιμοποίησε σιλικόνη στο πρωτότυπο της. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτού του υλικού αποτελεί το κόστος του.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το υλικό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε κάθε πτυχή της ζωής – από τη ρομποτική έως την ένδυση και τις ιατρικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όπως π.χ. ένας βηματοδότης. Το υλικό θα επέτρεπε στους βηματοδότες να τροφοδοτούνται με ενέργεια χωρίς να χρειάζονται επεμβατικές διαδικασίες για την αλλαγή των μπαταριών.

«Αυτό το υλικό θα μπορούσε πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί και για την απόκτηση ενέργειας από το ανθρώπινο σώμα«, δήλωσε η Dorina Opris  από το Empa. «Θα μπορούσατε να το εμφυτεύσετε κοντά στην καρδιά για να παράγετε ηλεκτρισμό από τον καρδιακό παλμό, για παράδειγμα.»

Μια από τις πιο συναρπαστικές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι η προώθηση της μαλακής ρομποτικής και η δυνατότητα των ρομπότ να «αισθάνονται» το περιβάλλον τους. Έχουμε δει σε σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα τις προσπάθειες για συνθετικούς μυς στα ρομπότ. Ίσως με αυτό το υλικό να «καταλάβουν» πως είναι ο ανθρώπινος πόνος. Πηγή phys