Η εξάλειψη των δεινοσαύρων ήταν πιο τρομακτική απ’όσο ξέρουμε

Ίσως το σημαντικότερο γεγονός που καθόρισε την πορεία αλλά και την γενικότερη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ήταν η μέρα που συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή στον πλανήτη μας. Όταν λοιπόν εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ένας τεράστιος αστεροειδής έπεσε πάνω στην γη, η ζωή όπως ήταν τότε άλλαξε. Αυτό ήταν κακό για όλα τα είδη που ζούσαν τότε αλλά καλό για ένα είδος που ξεκίνησε ουσιαστικά να υπάρχει από την μέρα της καταστροφής. Αναφερόμαστε φυσικά στον άνθρωπο και στην εξέλιξη που έχει μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα που ουσιαστικά μας ανεβάζει στο κυρίαρχο είδος του πλανήτη.

image Εξαφάνιση των δεινοσαύρων

Εκείνη την περίοδο όμως που βασίλευαν οι δεινόσαυροι η επίπτωση από την πρόσκρουση του αστεροειδή θα ήταν τρομακτική. Νέες έρευνες όμως έχουν να δώσουν μία νέα διάσταση στο τι ακολούθησε μετά την πρόσκρουση και ο όρος «τρομακτικός» ίσως δεν είναι επαρκής για να καταλάβουμε!

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε υπολογιστικά μοντέλα με δεδομένα που προέρχονται από το χώρο της πρόσκρουσης. Αυτός είναι ο κρατήρας Chicxulub που βρίσκεται κοντά στην άκρη της χερσονήσου Γιουκατάν στο σημερινό Μεξικό.

Τα προηγούμενα υπολογιστικά μοντέλα δεν είχαν εξετάσει επαρκώς την ταχύτητα των αερίων που απελευθερώθηκαν. Η ταχύτητα με την οποία τα διάφορα υλικά εκτινάχθηκαν προς τον ουρανό είχε τεράστιο αντίκτυπο στο αν ήταν σε θέση να φτάσει στην ατμόσφαιρα και να επηρεάσει το κλίμα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Τα παλαιότερα μοντέλα απλά υποθέτουν ότι όλο το αέριο που εκτοξεύτηκε έφτασε στην ατμόσφαιρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο αντίκτυπος από την πρόσκρουση θα απελευθέρωνε σημαντικά περισσότερα αέρια του θείου από ό, τι στο παρελθόν τα οποία θα είχαν καταστρεπτική επίδραση στη θερμοκρασία της Γης. Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, η θερμοκρασία του πλανήτη έπεσε κατά 8 βαθμούς Κελσίου, κάτι που σήμαινε καταστροφή για πολλά είδη αλλά αυτή η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η πραγματική πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Είναι τρομακτικό να εξετάσουμε τι θα συνέβαινε στην ανθρωπότητα εάν ένα τέτοιο γεγονός επρόκειτο να γίνει σήμερα αλλά δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το μέλλον.