Η επιθετική εξάπλωση καρκινικών κυττάρων βρήκε εμπόδιο

Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με περίπου 8,8 εκατομμύρια θύματα το 2015. Ενώ οι ερευνητές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά της νόσου, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην μεγάλη ποικιλία καρκίνων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αλληλεπίδραση του καρκίνου με άλλες νόσους. Το θέμα περιπλέκεται περαιτέρω και από τη δυσκολία μας να εμποδίσουμε την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.

image: ιός

Ενώ οι θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία είναι διαθέσιμες, συχνά καθίστανται αναποτελεσματικές λόγω του γρήγορου ρυθμού εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων. Ερευνητές όμως του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον από το Ηνωμένο Βασίλειο, που συνεργάζονται με το Cancer Research UK, μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να βοηθήσουν αυτές τις θεραπείες επιβραδύνοντας την εξάπλωση πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Journal of the National Cancer Institute, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ένζυμο NOX4 και σε ένα είδος κυττάρων που ονομάζεται ινοβλάστες που σχετίζονται με τον καρκίνο (CAF-cancer associated fibroblasts). Όταν είναι υγιείς, οι ινοβλάστες διατηρούν διαφορετικά είδη οργάνων μαζί. Όταν μολυνθούν από τον καρκίνο και μετατραπούν σε CAF,  βοηθούν τους όγκους να αναπτυχθούν, να εξαπλωθούν και ακόμη και να “αποφύγουν” τη θεραπεία.

Αυτά τα κύτταρα κάνουν τους καρκίνους επιθετικούς και δύσκολους στη θεραπεία. Ωστόσο μπορούμε να δούμε συναρπαστικές δυνατότητες για “στόχευση” των CAF σε πολλούς ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα CAF μειώνουν την επιβίωση των ασθενών για ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου που εμφανίζεται σε κεφάλι, αυχένα και στο έντερο. Μέσω της έρευνάς τους, ανακάλυψαν ότι το ένζυμο NOX4 και τα CAF έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική.

Σε πολλούς τύπους καρκίνου, τα ένζυμα NOX4 απαιτούνται από τα CAFs για να σχηματίσουν και στη συνέχεια να διευκολύνουν την ανάπτυξη του όγκου. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, η δέσμευση του NOX4 μείωσε το μέγεθος των όγκων κατά 50%. Αυτή η παρεμπόδιση έγινε δυνατή χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για να θεραπεύει ένα άλλο είδος νόσου που ονομάζεται ίνωση οργάνου.

«Ορισμένοι τύποι καρκίνου είναι απίστευτα δύσκολο να θεραπευτούν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα κύτταρα του σώματος για να βοηθήσουν να αναπτυχθούν, να αποφύγουν τη θεραπεία και να εξαπλωθούν στο σώμα», σύμφωνα με την Αine McCarthy του Cancer Research UK. «Οι ερευνητές προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά πίσω από αυτό εδώ και πολλά χρόνια και αυτή η μελέτη αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης του τρόπου επίτευξης ορισμένων καρκίνων».

“Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα CAF μπορούν να στοχευθούν με ένα φάρμακο και ότι τα προ-καρκινικά αποτελέσματά τους μπορούν να αντιστραφούν τουλάχιστον στα ποντίκια, δίνοντας στους ερευνητές όμως ένα σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη νέων και δυνητικά πιο αποτελεσματικών θεραπειών στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το έργο τους θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της πιθανότητας ενός ασθενούς να αντιδράσει θετικά σε χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Τουλάχιστον, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του καρκίνου ασκώντας ένα κύριο πλήγμα στην ασθένεια που πλήττει τόσους πολλούς ανθρώπους. Πηγές του άρθρου καθώς και για περισσότερες πληροφορίες στα medicalxpress

Διαβάστε επίσης: Ο καφές πολεμάει τον καρκίνο του ήπατος