Ιστορίες εφευρέσεων: Η εφεύρεση του στυλό

Ο László József Bíró (1899 – 1985) ήταν ο εφευρέτης του στυλό, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο László Bíró γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Εργάστηκε ως συντάκτης σε ουγγρικές εφημερίδες. Κατά τη συγγραφή, είχε προβλήματα με το μελάνι που είχαν οι πέννες γιατί στέγνωνε αργά και συχνά ήταν μουτζουρωμένο. Παρατήρησε επίσης ότι το μελάνι που χρησιμοποιείται στις πιεστήρια εφημερίδων στεγνώνει γρήγορα και δεν έβγαζε μουτζούρες. Προσπάθησε να γεμίσει το μελάνι σε μία πέννα για να το χρησιμοποιήσει για γραφή, αλλά το μελάνι ήταν πολύ παχύρρευστο και θα έφραζε το στυλό.

Έτσι, το μελάνι ήταν καλό, η πένα έπρεπε να αλλάξει. Η ιδέα για την κατάλληλη  πένα – στυλό προέρχεται από μια εφεύρεση του John J. Loud, εφευρέτη από το Weymouth της Μασαχουσέτης. Είχε μια μεγάλη μεταλλική μπίλια στο σημείο και προορίζονται για χρήση σε δύσκολες επιφάνειες ακόμα και σε δέρμα. Αυτό το στυλό δεν ήταν κατάλληλο για γραφή, δεν είχε εμπορική αξία και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κάποια στιγμή έληξε.

image: εφεύρεση του στυλό

Την ιδέα την επεξεργάστηκε ο László Bíró και ο αδελφός του György που ήταν χημικός. Πειραματίστηκαν μαζί και προσπάθησαν να κάνουν νέο τύπο στυλό. Συνδύασαν ένα νέο τύπο ιξώδους μελάνης και ένα μηχανισμό με σφαιρικό πώμα με μια μικρότερη μπίλια, αυτή τη φορά, που εμπόδιζε το μελάνι να στεγνώσει μέσα στο στυλό και έλεγχε και τη ροή του.

Η μπίλια τοποθετήθηκε σε μια υποδοχή στην άκρη του στυλό αλλά μπορούσε να περιστραφεί ελεύθερα, να συλλέγει μελάνι από τη «δεξαμενή» και να αφήνει σαν σημάδι στην επιφάνεια στην οποία σύρεται. Το στυλό που εφεύραν κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1938. Τα νέο στυλό γενικά αντικαθιστούν τις κλασσικούς στυλογράφους επειδή είναι πιο εύχρηστοι, δεν διαρρέουν το μελάνι τους και δεν απαιτούν ειδική συντήρηση. Μπορούν να κατασκευαστούν από φθηνά υλικά και να πωλούνται σε χαμηλή τιμή και γι ‘αυτό είναι διαθέσιμα σε όλους. Πηγή history of pencils

Διαβάστε επίσης: