Ιστορίες εφευρέσεων: Η ηλεκτρική μηχανή ξυρίσματος

Πόσοι ανδρικοί λαιμοί δεν κόπηκαν μέχρι να ανακαλυφθεί η ηλεκτρική μηχανή ξυρίσματος. Πολύ αίμα έχει χυθεί στους νιπτήρες όλου του κόσμου! Το πρώτο άτομο που έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ήταν ο John F. O’Rouke με το αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε το 1898. Η ευρεσιτεχνία αυτή δεν είχε την αποδοχή που της άξιζε. Ευτυχώς όμως ήρθε η συνέχεια από τον συνταγματάρχη Jacob Schick που άλλαξε την κατάσταση.

Η ιδέα ήρθε στο μυαλό του καθώς ανάρρωνε από έναν τραυματισμό που του συνέβη κατά την διάρκεια εξερεύνησης στην Αλάσκα στις αρχές της δεκατίας του 1910.

image: ηλεκτρική μηχανή ξυρίσματος
By https://moo.review/best-electric-shaver/, CC BY 2.0, Link

Το σχέδιό του για το ξυράφι περιλάμβανε μια συσκευή με κεφαλή ξυρίσματος που ενωνόταν με ένα εύκαμπτο καλώδιο και τροφοδοτούνταν από εξωτερική πηγή ενέργειας, ουσιαστικά μία μικρή γεννήτρια. Η κατασκευή αυτή δεν πολυάρεσε όμως στους κατασκευαστές γιατί τη θεώρησαν ογκώδη.

Ο Schick έκανε πολλές προσπάθειες για να καλυτερεύσει τη μηχανή αλλά τελικά εγκατέλειψε για κάποιο καιρό τις εφευρέσεις του για να υπηρετήσει στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και πούλησε τα σχέδιά του για την μηχανή.

Πολλές βελτιώσεις και αλλαγές επήλθαν έκτοτε στην ηλεκτρική μηχανή ξυρίσματος. Η πιο σημαντική όμως έγινε από τον Alexandre Horowitz από τα εργαστήρια της Philips στην Ολλανδία όπου κατασκευάστηκε η περιστρεφόμενη  ξυριστική μηχανή. Το 1960 φτιάχτηκε και η πρώτη επαναφορτιζόμενη μηχανή.

Ενώ έγινε τόση προσπάθεια να βρεθεί ένας νέος και γρήγορος τρόπος ξυρίσματος που δεν θα απαιτούσε σαπούνι και νερό, στις μέρες μας έχει σχεδιαστεί μια καινούργια μηχανή που θα χρησιμοποιείται νερό προκειμένου να πλένεται. Ειρωνεία δεν είναι;

Διαβάστε επίσης: