Ένας ηλεκτρικός επίδεσμος καταπολεμά τις λοιμώξεις

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ohio State University έχουν ανακαλύψει ότι η εφαρμογή ενός αδύναμου ηλεκτρικού πεδίου στους επιδέσμους εμποδίζει τη δημιουργία βιοφίλμ, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι θανατηφόρες βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούνται από την αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια πραγματικότητα. Όπως και η επίδραση των αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων στα ζώα και του τρόπου με τον οποίο καταναλώνουμε τα εκτρεφόμενα ζώα  οδηγώντας σε μία αυξανόμενη αντίσταση στα φάρμακα – αντιβιοτικά που κανονικά σώζουν ζωές.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) εξέδωσε επίσης μια έκθεση που περιγράφει την αντίσταση στα αντιβιοτικά και την αποκαλεί «παγκόσμια απειλή για την υγεία». Από τη στιγμή που φαίνεται η αδυναμία των αντιβιοτικών να καταπολεμήσουν μολύνσεις έπρεπε να γίνει κάτι άλλο. Ερευνητές όπως ο Dr. Chandan Sen στο Ohio State επικεντρώνονται σε μια ιδέα που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1992, αλλά τώρα η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά να γίνει πραγματικότητα: ο ηλεκτρικά φορτισμένος επίδεσμος.

image: ηλεκτρικός επίδεσμος
credit Ohio State University

Ονομάζεται «ασύρματη ηλεκτροεπιχειρηματική επίδεση» (WED) και αυτός ο ηλεκτρικός επίδεσμος έχει ενσωματωμένα σωματίδια αργύρου και ψευδαργύρου που μόλις βραχούν παράγουν ένα μικρό ηλεκτρικό πεδίο. Η διαδικασία είναι εμπνευσμένη από τα βιοφίλμ, συγκεντρώσεις μικροοργανισμών σε υγρές επιφάνειες που προστατεύουν τα συστατικά τους βακτήρια από τα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τους ηλεκτρικούς επιδέσμους σε χοίρους μέσα σε δύο ώρες από τη μόλυνση του τραύματος και διαπίστωσαν ότι οι πληγές ήταν πιθανότερο να κλείσουν με το WED από ένα συμβατικό επίδεσμο. Τα τραύματα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εικονικό-placebo επίδεσμο ή με WED δύο φορές την εβδομάδα για 56 ημέρες.

Το WED πιστεύεται ότι  είναι μια καλή λύση σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκαύματα, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε λοιμώξεις.

Μια κλινική δοκιμή ξεκινά τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για να δοκιμαστεί η ηλεκτρικός επίδεσμος σε ασθενείς. Πηγή The Ohio State University

Διαβάστε επίσης :