Η ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει το κάρβουνο

Η ηλιακή ενέργεια είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στο τρένο της καθαρής ενέργειας. Με τις τελευταίες καινοτομίες, όπως τα ηλιακά πάνελ από την Tesla, έχουμε δει να δίνονται κίνητρα σε όποιον θέλει να κάνει τη μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια. Πρόσφατα γράψαμε και για το ηλιακό σπίτι στην Αργεντινή που βασίζεται στις αρχές αειφόρου σχεδιασμού. Μία ολόκληρη χώρα, η Ισλανδία, θέλει καθαρή ενέργεια μέσω εκμετάλλευσης των ηφαιστείων. Βέβαια πολύ ευκολότερο και όπως θα δούμε και φθηνότερο είναι η ροπή προς τον ήλιο.

image efevresi - εφεύρεση

Αυτή η τάση θα συνεχίσει να ωθεί την ηλιακή ενέργεια στο προσκήνιο των πρωτοβουλιών καθαρής ενέργειας, καθώς το κόστος της ηλιακής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 66% μέχρι το 2040. Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, σε μόλις τέσσερα χρόνια, η ηλιακή ενέργεια θα είναι τελικά φθηνότερη από ό, τι ο άνθρακας «σχεδόν παντού.» Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι μέχρι το 2040, η Βραζιλία θα έχει από τον ήλιο μέχρι το 20% της ενέργειας της και η Γερμανία θα φτάσει το 15%.

Το οικονομικό όφελος της μετάβασης από τον άνθρακα στην ηλιακή ενέργεια θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη – καθώς οι υποστηρικτές του άνθρακα δεν θα είναι πλέον σε θέση να αρνηθούν το δυναμικό εξοικονόμησης κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Ευτυχώς, ο υπόλοιπος κόσμος θα επωφεληθεί επίσης από μια σημαντική μείωση της ποσότητας των ορυκτών καυσίμων που καίγονται, μια σημαντική συνεισφορά στην αλλαγή του κλίματος. (Διάβασε και: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ανακυκλώνεται σε …μελάνι)

Η έκθεση, που δημιούργησε η Bloomberg New Energy Finance, αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα κορυφωθούν το 2026. Αλλά χάρη στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας, τα επίπεδα αυτά θα είναι 4% χαμηλότερα το 2040 από ό, τι πέρυσι – το πιο καυτό έτος στην ιστορία.

Με την πτώση των ορυκτών καυσίμων, ενδέχεται να αρχίσουμε να βλέπουμε την πτώση των μεγάλων συστημάτων κοινής ωφέλειας.  Η Tesla είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα με την κάθετη ενσωμάτωση ηλιακών συλλεκτών και συστημάτων αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας.  Η τεχνολογία της χρησιμοποιείται ήδη στη νότια Καλιφόρνια για να μειώσει την τοπική ζήτηση και χρήση των εγκαταστάσεων καύσης ορυκτών καυσίμων.