Ψωμί χωρίς ψίχουλα και η διατροφή στο διάστημα

Έχουν γίνει πολλές έρευνες και ακόμα περισσότερα πειράματα για να βρουν τον καλύτερο τρόπο ώστε να διευκολυνθεί το ταξίδι των αστροναυτών προς τον προορισμό τους. Τα ταξίδια αυτά θα μπορούσαν να είναι τόσο στο φεγγάρι, όπου η NASA έχει μελλοντικό ενδιαφέρον για εξορυκτικές εργασίες, αλλά για πιο μακρινά όπως στο κόκκινο πλανήτη αλλά ακόμα και η πολύμηνη διαμονή στον διαστημικό σταθμό. Διάφοροι ευφάνταστοι τρόποι έχουν βρεθεί όπως το πώς θα καλλιεργούνται λαχανικά στο διάστημα και αν θα τηγανίζονται…πατάτες στο διάστημα. Η διατροφή στο διάστημα αποτελεί μία προτεραιότητα.

 

Οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν λύσεις ακόμα και για τα μικρά θέματα. Αν κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει μικρό θέμα το ψωμί βέβαια.

 

Οι αστροναύτες θα μπορούσαν σύντομα να ξυπνούν με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού.  Ένα νέο μείγμα ζύμης και ένας ειδικά σχεδιασμένος φούρνος για χρήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τον επόμενο χρόνο.

 

Τα έτοιμα γεύματα διαστήματος βελτιώθηκαν με την πάροδο των ετών, αλλά για μακρινές αποστολές  δεν είναι πρακτικό για τους αστροναύτες να παίρνουν μαζί τους όλη την τροφή τους.  Συνεπώς, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την παραγωγή μιας σειράς νωπών τροφίμων στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βακτηρίων για την παρασκευή σακχάρων και την καλλιέργεια λαχανικών.

 

Τα φρέσκα τρόφιμα και γενικότερα η προσεγμένη διατροφή στο διάστημα θα κάνουν τη ζωή στο χώρο πιο ευχάριστη για τους αστροναύτες και τους …περιηγητές, καθώς ο διαστημικός τουρισμός ξεκινάει.

 

image το ψωμί και η διατροφή στο διάστημα

 

Είναι σίγουρα ένας φιλόδοξος στόχος.  Το ψωμί είναι βασικό φαγητό στη Γη, αλλά μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή στο διάστημα.  Οι πρώτοι και τελευταίοι άνθρωποι που απολάμβαναν ψωμί στο διάστημα ήταν οι δύο αστροναύτες της αποστολής Gemini 3 της NASA το 1965, οι οποίοι μοιράζονταν ένα σάντουιτς με βόειο κρέας.  Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν και εξακολουθεί να είναι, τα ψίχουλα που εξαιτίας της μικροβαρύτητας θα μπορούσαν να μπουν στα ηλεκτρικά πάνελ, όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια βλάβη ή ακόμα και βραχυκύκλωμα.  Το ψωμί έχει απαγορευτεί από τότε και οι τορτίγιες είναι η αποδεκτή εναλλακτική λύση.

 

Ο Sebastian Marcu, ιδρυτής του Bake In Space με έδρα στη Γερμανία πιστεύει ότι έχει μια λύση. Το Bake In Space συνεργάζεται με το γερμανικό αεροδιαστημικό κέντρο και τεχνολόγους τροφίμων από διάφορους άλλους ερευνητικούς οργανισμούς για να αναπτύξει ένα μίγμα ζύμης με τη σωστή διαδικασία ψησίματος που θα φτιάχνει ψωμί χωρίς ψίχα. Το πιο δύσκολο είναι να μοιάζει με ψωμί χωρίς όμως να παράγει όλα αυτά τα «απαγορευμένα» ψίχουλα.

 

Ο εξοπλισμός για το φούρνο αποτελεί μια πρόκληση από μόνος του. Πρέπει να λειτουργεί σε μόλις 250 watt – ένα δέκατο της ισχύος που χρησιμοποιείται από έναν τυπικό φούρνο στη Γη, εξαιτίας των περιορισμών στη χρήση ηλεκτρικού που ισχύουν σε ένα διαστημικό σταθμό.

 

Ίσως η λύση να βρίσκεται στο το ψήσιμο υπό κενό, στο οποίο η πίεση μέσα σε ένα σφραγισμένο φούρνο μειώνεται. Δεδομένου ότι το σημείο βρασμού του νερού μειώνεται καθώς η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται, ένας φούρνος χαμηλής πίεσης ψήνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

 

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις θα δοκιμασθούν στο Διεθνή Διαστημικό σταθμό κατά τη διάρκεια της αποστολής Horizon του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος τον Απρίλιο του 2018. Η ομάδα σχεδιάζει να ελέγξει ολόκληρη τη διαδικασία ψησίματος από το έδαφος μέσω βίντεο από το εσωτερικό του φούρνου – έτσι οι αστροναύτες δεν θα έχουν  να ανησυχούν για το κάψιμο των ψωμιών εκτός από τα άλλα καθήκοντά τους.

Πλησιάζοντας προς το χρονικό σημείο των μεγάλων ταξιδιών, η διατροφή στο διάστημα θα απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες.

Για περισσότερες πληροφορίες στο UK Space Conference.