Τα ολλανδικά τρένα θα κινούνται με τη δύναμη του ανέμου

Τόσο ιδιωτικοί φορείς όσο και διάφορα κράτη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Οι ενέργειες αυτές συχνά έχουν να κάνουν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αλλιώς με την πράσινη ενέργεια. Η χρησιμοποίηση δηλαδή μορφών εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό και μέχρι το τέλος του 2017, το σιδηροδρομικό της δίκτυο θα βασίζεται στην αιολική ενέργεια. Η δύναμη του ανέμου θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα.

Το αρχικό πλάνο ήταν να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ το 2018, σύμφωνα όμως με το DutchNews.nl, ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί αρκετά νωρίτερα.

image ανεμογεννήτριες

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην ολλανδική επικράτεια 2.200 ανεμογεννήτριες κι οι οποίες παράγουν αρκετή ενέργεια για να ηλεκτροδοτήσει 2.400.000 σπίτια. Τα τρένα της Ολλανδίας χρειάζονται 1,2 δισεκατομμύρια kWh ετησίως. Ο στόχος επετεύχθη σε συνεργασία με τον πάροχο ανανεώσιμης ενέργειας, Eneco.

Στην Ολλανδία έχει ξεκινήσει την λειτουργία του ένα από τα πιο μεγάλα αιολικά πάρκα που βρίσκεται στο νερό. Συγκεκριμένα στα βορειοδυτικά έξω από το λιμάνι του Εεμσέιβεν. Το πάρκο παράγει αιολική ενέργεια και εξασφαλίζει  ηλεκτρισμό μέχρι και 2,6 TWh  κάθε χρόνο.

Πριν από την Ολλανδία, η Σκωτία, από τον Αύγουστο του 2016 χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανέμου για να παράγει το 106% των ενεργειακών της αναγκών από αιολικά πάρκα. Παράλληλα, η νησιωτική χώρα αναπτύσσει εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ενέργειας των κυμάτων. Παρόμοιο εγχείρημα σχετικά με τη δύναμη των κυμάτων έχει σχεδιάσει και μία αυστραλιανή εταιρεία όπως έχουμε δει. Πηγή cnn.gr