Μία ευρεσιτεχνία που άλλαξε τη ζωή των νοικοκυρών

Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατηγορία πλυσίματος και στυψίματος μηχανών εκδόθηκε το 1691 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα σχέδιο ενός χειροκίνητου πλυντηρίου ρούχων εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 1752 σε μία έκδοση «του περιοδικού των κυρίων», σε μια αγγλική δημοσίευση. Το 1782, εκδόθηκε ένα βρετανικό δίπλωμα στον Henry Sidgier για την ευρεσιτεχνία ενός πλυντηρίου περιστρεφόμενων τυμπάνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατοχυρώνουν μια πατέντα, με τον τίτλο «ενδύματα που πλένονται, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» στον Nathaniel Briggs από το Νιου Χάμπσαϊρ. Όμως σε μια πυρκαγιά το 1797 καταστράφηκε το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δεν σώθηκε καμία περιγραφή της συσκευής αν και ήταν γνωστό ότι είχε μηχανικά στοιχεία. Έτσι δεν είναι γνωστό πως λειτουργούσε η συσκευή που είχε «εφεύρει» ο Briggs. Φυσικά όλες αυτές οι συσκευές δεν θύμιζαν σε τίποτα το σημερινό πλυντήριο αλλά βασίζονταν περισσότερο στη δύναμη των χεριών του χειριστή τους.

Καθώς τα μεταλλικά τύμπανα άρχισαν να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά ξύλινα, επέτρεψαν στο τύμπανο να περιστρέφεται πάνω από έναν κλειστό θάλαμο που θερμαίνονταν με φωτιά, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του νερού για πιο αποτελεσματικές πλύσεις.

Από το 19ο αιώνα και αργότερα, η ατμοπαραγωγή θα χρησιμοποιηθεί και σε σχέδια πλυντηρίων ρούχων. Αρκετές πατέντες παρουσιάστηκαν μέχρι να αλλάξει εντελώς ο σχεδιασμός τους με καταλύτη τον ηλεκτρισμό.

image η ευρεσιτεχνία του πλυντηρίου

Αρκετά αργότερα λοιπόν μπήκε στην καθημερινότητα ο ηλεκτρισμός επηρεάζοντας και τις διάφορες εφευρέσεις. Το ηλεκτρικό πλυντήριο ρούχων παρήχθη μαζικά για  πρώτη φορά το 1906. Δεν είναι γνωστό ποιος εφηύρε αρχικά το ηλεκτρικό πλυντήριο. Ο J. Alva, ψαράς στο επάγγελμα, έχει κατοχυρωθεί ανακριβώς ως εφευρέτης του ηλεκτρικού πλυντηρίου. Το γραφείο αμερικανικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παρουσιάζει τουλάχιστον ένα δίπλωμα για μία ευρεσιτεχνία που εκδίδεται στο όνομα κάποιου κ. Φίσερ ο οποίος όμως ούτε αυτός είναι ο αυθεντικός εφευρέτης του ηλεκτρικού πλυντηρίου, ο οποίος παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα.

Τα πλυντήρια έκαναν τα πρώτα βήματα προς την σημερινή, αυτόματη μορφή τους στις δεκαετίες του ’30 και ’40 δεχόμενα συνεχείς βελτιώσεις μέχρι τις μέρες μας. Για περισσότερες πληροφορίες βικιπαιδεια και wikipedia

Διαβάστε επίσης: