Η εφεύρεση του ανελκυστήρα μέσα στο χρόνο

Τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη ανελκυστήρα ή κάτι τέλος πάντων που του έμοιαζε ήταν γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ. Επίσης υπάρχει μια αναφορά του βασιλιά Λουδοβίκου XV της Γαλλίας που κτίζει μια «ιπτάμενη καρέκλα» για την ερωμένη του, Μαντάμ ντε Σατορού στις Βερσαλλίες το 1743. Ο πρώτος ανελκυστήρας με κάπως σύγχρονα χαρακτηριστικά, έγινε από τον Ιβάν Κουλίμπιν για το χειμερινό παλάτι του Τσάρου στην Αγία Πετρούπολη το 1793.

Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα παρατηρήθηκαν μερικές σημαντικές εξελίξεις στην κατασκευή του ανελκυστήρα. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη για μεταφορά πρώτων υλών σε ανθρακωρυχεία και εργοστάσια. Αυτοί οι ανελκυστήρες λειτουργούσαν με υδραυλικά έμβολα ατμού και νερού ή ακόμα και χειροκίνητα. Το 1823, οι αρχιτέκτονες Μπάρτον και Χόρνερ δημιούργησαν έναν ανελκυστήρα για τουριστικούς σκοπούς. Αυτός ο ανελκυστήρας, που λειτουργούσε με ατμό, χρησιμοποιήθηκε για να ανεβάσει τους τουρίστες σε σημαντικό ύψος ώστε να τους επιτρέψει να αποκτήσουν πανοραμική θέα στο Λονδίνο.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα των ανελκυστήρων ήταν ότι θα έπεφταν αν το καλώδιο που τους κρατούσε έσπαγε. Ο Ελισέ Ότις πιστώνεται με την εφεύρεση του φρένου ασφαλείας που τους καθιστά ασφαλέστερους και αποτελεσματικότερους. Ο Ότις εργάστηκε ως μηχανικός σε μια εταιρία παραγωγής κρεβατιών στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία αντιμετώπισε το πρόβλημα της μεταφοράς των κρεβατιών μεταξύ των ορόφων χωρίς τον κίνδυνο σπασίματος των καλωδίων. Το 1852, ο Ότις επιλύει αυτό το πρόβλημα εισάγοντας ένα μηχανισμό πέδησης που θα συγκρατούσε την πλατφόρμα του ανελκυστήρα ακόμα και αν το καλώδιο έσπαγε. Η πλατφόρμα κινούνταν ελεύθερα στον άξονα του ανελκυστήρα. Σε περίπτωση που το καλώδιο έσπαγε, ένας μηχανισμός με ελατήρια θα ασφαλίσει στις ξύλινες εγκοπές που δημιουργούνται στον άξονα και θα αποτρέψει την πτώση της πλατφόρμας.

Ο Otis έφυγε από τον εταιρεία που δούλευε για να επωφεληθεί από την εφεύρεσή του. Προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις, επέδειξε τον ασανσέρ ασφαλείας του, στο Κρύσταλ Πάλας, στη Νέα Υόρκη το 1854. Για να τα καταφέρει έκανε μία ζωντανή επίδειξη μπροστά στο κοινό. Στάθηκε σε μια πλατφόρμα, στο φρεάτιο του ανελκυστήρα πολύ ψηλά από το πλήθος. Ο βοηθός του τότε, έκοψε δραματικά το σχοινί που συγκρατούσε την πλατφόρμα στην οποία στεκόνταν. Η πλατφόρμα έπεσε με ταχύτητα, ενεργοποιώντας όμως το φρένο ελάχιστα αργότερα καταφέρνοντας να σταματήσει πριν να φτάσει στο έδαφος. Η επίδειξη του Ότις ήταν μια τεράστια επιτυχία και κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του ανελκυστήρα ασφαλείας.

Το 1857, ανελκυστήρας που χρησιμοποίησε το φρένο ασφαλείας, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες πολυκαταστήματος. Σήμερα η Otis είναι η κορυφαία εταιρεία ανελκυστήρων παγκοσμίως.

Στη φώτο που ακολουθεί βλέπετε το κτίριο που υπάρχει ο ταχύτερος ανελκυστήρας του κόσμου από τη Hitachi (κοιτάξτε και σχετικό άρθρο).

image το ταχύτερο ασανσέρ στον κόσμο σε ουρανοξύστη στην Καντόνα
Guangzhou CTF Finance Center

                                    Πηγή εικόνας By CRCHF (Own work)/ CC BY-SA 3.0

Διαβάστε επίσης: