Πως ένας πόλεμος έκανε τα φερμουάρ δημοφιλή

Τα φερμουάρ είναι μία χρήσιμη λεπτομέρεια σε όλα τα σύγχρονα ενδύματα και φτιάχνονται κατά δισεκατομμύρια. Μέχρι να φτάσουν όμως στο σημερινό, σύγχρονο στάδιο, πέρασαν από πολλές αποτυχημένες φάσεις και διορθώσεις.

image: φερμουάρ

Η πρώτη προσπάθεια κατασκευής φερμουάρ ήταν για χρήση παπουτσιών από τον Elias Howe το 1851. Η κατασκευή του βασιζόταν σε ξεχωριστούς συνδετήρες που τους ένωνε κάποιος με το χέρι του και χρησιμοποιώντας ένα κορδόνι τους τραβούσε για να κουμπώσει. Αυτή η ιδέα όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε από τον Ηowe και δεν ασχολήθηκε άλλη φορά με αυτήν.

Πολλές προσπάθειες ακολούθησαν από διάφορους μικρούς εφευρέτες χρησιμοποιώντας είτε μικρά γαντζάκια είτε συνδετήρες, αλλά όλες αποδεικνύονταν δυσλειτουργικές και ογκώδεις σε μέγεθος.

Το 1913 ο Σουηδός μηχανικός Gideon Sundback έφτιαξε τον πρόγονο του σημερινού φερμουάρ. Η ιδέα του βασιζόταν σε μια σειρά από σφαιρίδια  που κλείδωναν μεταξύ τους και  με την βοήθεια ενός ολισθητήρα μπορούσε κανείς να κλείσει ή να ανοίξει με μια κίνηση το φερμουάρ.

Η αγορά τότε δεν καλοδέχτηκε στην αρχή το νέο αυτό προϊόν. Στη συνέχεια όμως άρχισαν να το χρησιμοποιούν κυρίως σε παπούτσια και μπότες. Έπειτα κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου χρησίμευε στις στρατιωτικές στολές και σε ζώνες. Όπως είναι φυσικό η πρακτικότητα του το έκανε και απαραίτητο, τουλάχιστον στις στρατιωτικές στολές και αύξησε τη δημοφιλία του. Σταδιακά οι κατασκευαστές συνειδητοποίησαν πόσο περιζήτητο ήταν το φερμουάρ και έτσι άρχισαν να επεκτείνουν την παραγωγή του και να βελτιώνουν την ποιότητα και την εμφάνισή του. Το 2006 ο Sundback διακρίθηκε από τον οργανισμό «National Inventor Hall of Fame» για την εφεύρεση του αυτή.

Η πιο πρόσφατη καινοτομία στο σχεδιασμό του φερμουάρ ήταν η εισαγωγή μοντέλων που θα μπορούσαν να ανοίξουν και στα δύο άκρα, όπως είναι στα μπουφάν. Σήμερα, το φερμουάρ είναι πιο διαδεδομένος από ποτέ και βρίσκεται στα ρούχα, στις αποσκευές, στα δερμάτινα είδη και σε διάφορα άλλα αντικείμενα. Για περισσότερες πληροφορίες στην wikipedia

Διαβάστε επίσης: