Η μεγαλύτερη μπαταρία του κόσμου θα φτιαχτεί από την Tesla

H Powerwall – η “οικιακή” μπαταρία της Tesla- αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της προς τους καταναλωτές. Να θυμίσουμε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει σαν προϊόν είναι το γεγονός της ενεργειακής αυτονομίας του σπιτιού, κυρίως σε περιόδους διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας είναι στο να επεκτείνει αυτή τη λειτουργικότητα σε μία ολόκληρη αυστραλιανή πολιτεία, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης μπαταριών παγκοσμίως. Το στοίχημα στο να φτιάξει τη μεγαλύτερη μπαταρία του κόσμου, είναι να καταστήσει τα σπίτια αυτόνομα τόσο κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιριών όσο και στους παγωμένους χειμώνες.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, μια φοβερή καταιγίδα κατέστρεψε τη νότια Αυστραλία, διακόπτοντας τη παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια άλλη καταιγίδα προκάλεσε άλλα μπλακ-άουτ το Δεκέμβριο, ενώ ένα κύμα καύσωνα το επανέλαβε το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Έτσι το Μάρτιο η πολιτειακή κυβέρνηση της νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε τα σχέδια της για το ενεργειακό τους μέλλον και ένα μεγάλο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ήταν ένα βασικό μέρος αυτής της ιδέας.

Η Tesla έχει αναλάβει τη σύμβαση για αυτό το βασικό στοιχείο, για το οποίο θα χρησιμοποιήσει μια βελτιωμένη έκδοση του εμπορικού της συστήματος αποθήκευσης ενέργειας Powerpack. Στην πραγματικότητα, θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου στον κόσμο, με χωρητικότητα 100 MW και απόδοση μέχρι 129 MWh.

Το σύστημα Powerpack θα συνδεθεί με το αιολικό πάρκο Χορνσντέηλ που βρίσκεται υπό κατασκευή κοντά στο Τζέημσταουν, αποθηκεύοντας ενέργεια για παράδοση κατά παραγγελία σε περίπου 30.000 σπίτια. Οι ελπίδες είναι ότι το σύστημα θα βοηθήσει στη συμπλήρωση των ελλείψεων στην ηλεκτρική ενέργεια και θα καταστήσει το δίκτυο πιο ικανό να χειριστεί τις απαιτήσεις σε ώρες αιχμής.

Ο ίδιος ο Elon Musk καυχήθηκε ότι το σύστημα – η μεγαλύτερη μπαταρία του κόσμου- θα είναι έτοιμο εντός 100 ημερών και η Tesla στοχεύει να καλύψει την υπόσχεση, καθορίζοντας την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου για το Δεκέμβριο. Πηγή: Tesla

Διαβάστε επίσης: