Πως συνδέεται η μελισσοκομία με το …wi-fi

Η ισορροπία του οικοσυστήματος εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την επιβίωση των μελισσών, αφού συμβάλλουν στην επικονίαση χιλιάδων φυτών στον πλανήτη. Η ανησυχητική μείωση του πληθυσμού τους έχει προβληματίσει διεθνώς όλους τους επιστήμονες σε τέτοιο βαθμό που έχουμε ακούσει ακόμα και μέλισσες ρομπότ να χρησιμοποιούνται προκειμένου να διατηρηθεί η διαδικασία της επικονίασης. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των μελισσών είναι τα εντομοκτόνα και οδηγoούν τη μελισσοκομία σε αφανισμό.

image μέλισσες-μελισσοκομία

 

Ένας τρόπος να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των μελισσών μας έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Αφορά σε μία πρωτοποριακή κατασκευή κυψέλης από την τοπική εταιρεία Χάιβμάιντ που δίνει στους μελισσοκόμους τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσα από ένα μόνιτορ τα μελίσσια τους.

Η Χάιβμάιντ έχει αναπτύξει μία τεχνολογία που βοηθάει την εμπορική μελισσοκομία χρησιμοποιώντας δορυφορική επικοινωνία για συλλογή πληροφοριών από απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό βέβαια είναι αρκετά δαπανηρό για τα μικρού μεγέθους μελίσσια ή για τους ερασιτέχνες του είδους.

Η πιο πρόσφατη καινοτομία τους θα καταστήσει την τεχνολογία wi-fi πιο προσιτή στους μελισσοκόμους οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της κυψέλης τους μέσω του smartphone τους. Το υλικό της Χάιβμάιντ θα εισέρχεται μέσω αισθητήρων στο εσωτερικό της κυψέλης ανιχνεύοντας την υγεία των μελισσών και την θερμοκρασία. Ένας υπέρυθρος αισθητήρας μέσα σε αυτήν θα ανιχνεύει το πέταγμα των μελισσών μέσα και έξω από την κυψέλη.

Η παρουσία του wifi στη συσκευή αναμεταδίδει όλα τα δεδομένα στην έξυπνη συσκευή του χρήστη. Ένας εύχρηστος πίνακας ελέγχου δίνει τη δυνατότητα καθορισμού της συχνότητας καταγραφής δεδομένων και επιτρέπει στους χρήστες να εξετάζουν μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα πρότυπα για την αξιολόγηση της κατάστασης της κυψέλης.

Η Χάιβμάιντ θεωρεί ότι η προτασή της θα βοηθήσει στο πρόβλημα. Για αυτό το λόγο είχε απευθυνθεί στη γνωστή πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων kickstarter προκειμένου να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αναπτύξει περαιτέρω την ιδέα της. Περισσότερες πληροφορίες στο hivemind.