Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα αποτελέσει τον μόνο εργαζόμενο

Σύμφωνα με έρευνα η AI θα αντικαταστήσει τους εργαζόμενους

Στην εποχή που διανύουμε θεωρούμε τη τεχνητή νοημοσύνη σαν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που θα μπορούσε να πετύχει η επιστήμη. Όπως η ανακάλυψη του τροχού, χιλιάδες χρόνια πίσω, μας έφερε τεχνολογικά εδώ που είμαστε σήμερα έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) μπορεί να «μεταφέρει» το ανθρώπινο γένος σε νέα επίπεδα ευημερίας. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

image η ανακάλυψη του τροχού

Ένα μάλλον άβολο σενάριο, αρχίζει να κυοφορεί, πάνω στην ανθρώπινη εξέλιξη, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γέηλ.

 

Υπάρχει λοιπόν μια 50% πιθανότητα ότι η AI θα είναι σε θέση να εκπληρώσει όλα τα ανθρώπινα καθήκοντα καλύτερα από ό, τι ο άνθρωπος στα επόμενα 45 χρόνια, και όλες οι ανθρώπινες θέσεις εργασίας αναμένεται να αυτοματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 120 χρόνια. Η πρόοδος που θα μας φέρει θα αλλάξει τη ζωή μας μέσω των αλλαγών σε όλα τα πεδία της.

image Τεχνητή νοημοσύνη (AI)

 

Οι ερωτηθέντες της έρευνας προβλέπουν ότι η AI θα μπορέσει να μεταφράσει γλώσσες καλύτερα από ό, τι οι άνθρωποι έως το 2024, να γράψει σχολικές εργασίες μέχρι το 2026, να οδηγήσει φορτηγά μέχρι το 2027, να εργαστεί στο λιανικό εμπόριο μέχρι το 2031, να γράψει βιβλία μέχρι το 2049 και να εκτελέσει χειρουργική επέμβαση μέχρι το 2053!

Μερικά από τα πρόσφατα «επιτεύγματα» που μας προσέφερε η τεχνητή νοημοσύνη

Αν για κάποιους όλα αυτά φαίνονται απίστευτα ας θυμηθούμε μερικά από τα πρόσφατα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο στο Go, ένα σύνθετο παιχνίδι στρατηγικής και μάλιστα χωρίς να έχει διδαχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά τους έμαθε κατά τη διάρκεια του. Με τη βοήθεια της ΑΙ εκπαιδεύονται ρομπότ αλλά σε απλά θέματα διασκέδασης όπως το πρόσφατο Skateboard με τεχνητή νοημοσύνη. Αν πάμε πολύ πιο πίσω, στα 1997, θυμόμαστε πως ο ο Deep Blue της IBM νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Garry Kasparov.

image Άνθρωπος εναντίον μηχανής τεχνητή νοημοσύνη (AI)

 

Επίσης τόσο η Tesla όσο και η Uber θέτουν υπό τις προτεραιότητες τους τα αυτόνομα αυτοκίνητα θεωρώντας ότι με τη βοήθεια της AI η καινοτομία αυτή  θα αποτελέσει την νέα εξέλιξη στα επόμενα χρόνια.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει εντυπωσιακό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων και αυτό θα συμβεί νωρίτερα από ό, τι το αναμένουμε. Για την ακρίβεια αρχίζει ήδη να συμβαίνει χωρίς ουσιαστικά να το αντιλαμβανόμαστε. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι το ποιες δουλειές ΔΕΝ θα αντικαταστήσει η ΑΙ και αν πραγματικά θα είναι καλύτερα αν δεν κάνουμε απολύτως…τίποτα.

 

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η εξέλιξη της μέσα στα χρόνια

Τελειώνοντας ας δούμε κάποιες ημερομηνίες ορόσημο σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης:

1950 – Ο Άλαν Τούρινγκ περιγράφει τη δοκιμή Τούρινγκ, που επιδιώκει να εξετάσει την ικανότητα μιας μηχανής να συμμετάσχει απρόσκοπτα σε μια ανθρώπινη συνομιλία.

1956 – Ο Τζον Μακάρθι πλάθει τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη» ως κύριο θέμα της διάσκεψης του Ντάρτμουθ.

1965 – Ο Έντουαρτ Φάιγκενμπαουμ ξεκινά το Dendral, μια δεκαετή προσπάθεια ανάπτυξης λογισμικού που θα συμπεράνει τη μοριακή δομή οργανικών ενώσεων χρησιμοποιώντας ενδείξεις επιστημονικών οργάνων. Ήταν το πρώτο έμπειρο σύστημα (expert system).

1973 – Ρομπότ συναρμολόγησης «Φρέντι» στο Εδιμβούργο: ένα ευπροσάρμοστο σύστημα συναρμολόγησης που ελέγχεται από υπολογιστές.

1991 – Η εφαρμογή σχεδίασης ενεργειών DART χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στον Α’ Πόλεμο του Κόλπου και ανταμείβει 30 χρόνια έρευνας στην IA του Αμερικανικού Στρατού.

1997 – Ο υπολογιστής Deep Blue της IBM κερδίζει τoν παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ.

2004 – Η DARPA ξεκινά το πρόγραμμα DARPA Grand Challenge («Μεγάλη Πρόκληση DARPA»), που προκαλεί τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν αυτόνομα οχήματα για ένα χρηματικό βραβείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στη wikipedia.