Καθαρή ενέργεια από τα ηφαίστεια στην Ισλανδία

Γίνεται δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες όπως η γεώτρηση και η καθαρή ενέργεια να συνυπάρξουν; Φυσικά και γίνεται και κυρίως όταν μιλάμε για γεωθερμική ενέργεια, η γεώτρηση αποτελεί έναν πολύ βασικό παράγοντα. Τότε πως μπορούμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια από τα ηφαίστεια;

γεωθερμική ενέργεια

Ισλανδοί μηχανικοί έχουν φτιάξει ένα τρυπάνι, το επονομαζόμενο «Θόρ» και μέχρι τώρα έχουν σκάψει με αυτό σε βάθη αρκετών χιλιομέτρων. Η διαδικασία βρίσκεται βέβαια ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Δείχνει όμως να έχει την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας δέκα φορές περισσότερη από τα ορυκτά καύσιμα.

Η γεωθερμική ενέργεια, όπως λέει και το όνομά της, προέρχεται μέσα από την γη και βρίσκεται σε αφθονία, αφού ο άνθρωπος σκάβει σε ηφαιστειακές περιοχές για να την βρεί. Όπως είναι γνωστό, στα μέρη κοντά σε ηφαίστεια οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι απίστευτα υψηλές, περίπου 427 βαθμούς Κελσίου δίνοντας δυνατό ατμό από τα πεπιεσμένα υγρά και αέρια της περιοχής με τελικό αποτέλεσμα την καθαρή ενέργεια από τα ηφαίστεια.

Οι κατασκευαστές του ισλανδικού τρυπανιού, έχουν στην διάθεσή τους περίπου δύο χρόνια για παρουσιάσουν και να αποδείξουν αν είναι οικονομικά βιώσιμο και αν είναι τελικά όντως επιτυχημένο αυτό το τρυπάνι. Στην αρχή θα φτάσουν στο μάγμα και στη συνέχεια εκτιμούν ότι το «πηγάδι» που θα έχει σχηματιστεί θα απελευθερώσει ατμό προς την επιφάνεια. Ο ατμός θα κατευθυνθεί σε τουρμπίνες όπου και θα γίνει η παραγωγή ενέργειας. Όσο πιο ζεστός είναι η ατμός τόσο περισσότερη ενέργεια παράγεται.

Η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται αρκετά πιο φιλική προς το περιβάλλον από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς όμως το τρυπάνι εισχωρεί στη γή, εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα θειώδη και άλλα βλαβερά αέρια.

Στην Ισλανδία που το 75% της ενέργειάς τους προέρχεται από την γεωθερμία, έχουν πολλά ακόμα να κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές των βλαβερών αερίων. Παρόλα αυτά η Ισλανδική μέθοδος δίνει ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Δορυφορικά δεδομένα ενημερώνουν για ηφαιστειακές εκρήξεις