Φίλτρο στα καρότσια για μωρά και βρέφη καθαρίζει τον αέρα

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εκείνοι που δεν είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα για να το αντιμετωπίσουν. Αναφερόμαστε στα μωρά και βρέφη. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ηλικίας έως τεσσάρων ή πέντε ετών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και επειδή περνούν περισσότερο χρόνο έξω και κοντά στο έδαφος όπου η ρύπανση είναι πιο επιβλαβής, καταλήγουν να εισπνέουν περισσότερους ρύπους από τους ενήλικες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σωματίδια, τα οποία στη συνέχεια «κάθονται» στα βαθύτερα τμήματα των αναπτυσσόμενων πνευμόνων τους. Δεν είναι περίεργο ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNICEF, περισσότεροι από 600.000 θάνατοι παιδιών παγκοσμίως κάθε χρόνο αποδίδονται άμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μία ενδιαφέρουσα λύση στο πρόβλημα δίνει τώρα ένα φίλτρο αέρα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για μωρά και βρέφη.

Ο Yosi Romano που εργάζεται ως κάμεραμαν στο Λονδίνο, έκανε μια σημαντική παρατήρηση. Μια μέρα κυκλοφορούσε στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης σπρώχνοντας το καροτσάκι της κόρης του. Διαπίστωσε λοιπόν ότι το καροτσάκι έφερνε το πρόσωπο της κόρης του στο ίδιο επίπεδο με το καυσαέριο που έβγαινε από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά στο δρόμο. Επέστρεψε στο σπίτι και άρχισε να ερευνά τη ρύπανση με τη βοήθεια του αδελφού του Jacob, φοιτητή βιοχημικής στο Cambridge.  Αυτό που έμαθαν οδήγησε τον Romano, σε συνεργασία με το γραφείο συμβούλων σχεδιασμού Map Project Office, για την ανάπτυξη του Brizi Baby, ενός συστήματος καθαρισμού αέρα για παιδικά καρότσια.

Η συσκευή λειτουργεί ως μαξιλάρι και περιέχει ειδικά σχεδιασμένους αισθητήρες που ανιχνεύουν επιβλαβή αέρια και σωματίδια στον αέρα. Μόλις εντοπιστούν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ένας ανεμιστήρας αρχίζει να τραβά αέρα μέσα από φίλτρα που βρίσκονται στο μαξιλάρι. Ο καθαρισμένος αέρας στη συνέχεια προωθείται απαλά μέσα στον αναπνευστικό χώρο του παιδιού με τη μορφή ενός καθαρού σύννεφου. Καθώς δεν δημιουργείται αεράκι, το παιδί παραμένει ανενόχλητο. Το Brizi μπορεί να παραδώσει 1,5 λίτρο φιλτραρισμένου αέρα κάθε δέκα δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μπροστά από το παιδί ένα συνεχές ρεύμα καθαρού αέρα.

image φίλτρο για παιδικά καρότσια
credit brizi

Το Brizi Baby δεν φιλτράρει απλά τον αέρα αλλά συλλέγει επίσης δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του αέρα, τα οποία μπορούν να μεταφορτωθούν σε μια εφαρμογή smartphone.  Στη συνέχεια, η εφαρμογή ενημερώνει τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο με πληροφορίες σχετικά με τους τοπικούς δρόμους και τις γύρω περιοχές, οι οποίες είναι πιο μολυσμένες, ώστε να αποφευχθούν. Το Brizi Baby διατίθεται επί του παρόντος στο Kickstarter και η εφαρμογή θα είναι δωρεάν για προσωπική χρήση.