Τι γίνεται όταν κλωνοποιήσεις έναν…κλώνο;

Δεδομένου ότι η κλωνοποίηση ζώων αποτελεί μια νέα «επιχειρηματική» δραστηριότητα, μια ομάδα ερευνητών έθεσε ως στόχο να μάθει τις πραγματικές επιπτώσεις της κλωνοποίησης ενός …κλώνου. Για την περίπτωση αυτή, η ομάδα δημιούργησε αρκετούς κλώνους Snuppy, τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο στον κόσμο, και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά. Πίσω στο 2005, ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος στον κόσμο γεννήθηκε στη Σεούλ. Ο Snuppy τελικά έζησε μέχρι την ηλικία των 10 ετών, η οποία είναι μια σχετικά καλή διάρκεια ζωής για τη φυλή του. Η γέννηση του Snuppy ξεκίνησε ένα κύμα επιχειρήσεων κλωνοποίησης κατοικίδιων σκυλιών σε όλο τον κόσμο και από τότε εκατοντάδες σκυλιά έχουν κλωνοποιηθεί με κόστος πάνω από 100.000 δολάρια για έναν κλώνο. Η υγεία και η διάρκεια ζωής των κλωνοποιημένων ζώων ήταν αρχικά μια πηγή συζήτησης, με ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι οι κλώνοι θα είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 αναφέρει ότι κλωνοποιήθηκε με επιτυχία ένα ποντίκι σε 25 γενιές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι με μια αποτελεσματική τεχνική θα μπορούσε δυνητικά να είναι δυνατή η επανακλωνοποίηση των ζώων επ ‘αόριστον.

image θεραπεία της φαλάκρας

Η νέα μελέτη ξεκίνησε με τη λήψη βλαστικών κυττάρων από την Snuppy-τον αρχικό κλώνο, το 2010 όταν ήταν πέντε ετών. Τέσσερις κλώνοι γεννήθηκαν τελικά, με ένα από τα κουτάβια να πεθαίνουν λίγες μέρες μετά τη γέννηση. Ο θάνατος ενός κουταβιού δεν ήταν ασυνήθιστος και οι ερευνητές σημείωσαν ότι ένας τόσο πρόωρος νεογνικός θάνατος ήταν σχετικά συνηθισμένο. Εννέα μήνες αργότερα οι υπόλοιποι τρεις κλώνοι είναι απόλυτα υγιείς. Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Δρ. CheMyong Jay Ko αναφέρει σε συνέντευξή του στο National Post ότι τα κουτάβια παρακολουθούνται στενά. «Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους θα μετρηθεί – η ανάπτυξή τους, το ανοσοποιητικό σύστημα και η ανάπτυξη και ο μεταβολισμός». Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της μελέτης «κλώνος ενός κλώνου» σίγουρα θα παρακολουθούνται στενά από πολλούς στον κόσμο της βιοτεχνολογίας, αλλά σε αυτό το στάδιο τα πράγματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Πηγή: Scientific Reports

Διαβάστε επίσης: