Κοράκια εκπαιδεύονται για να μαζεύουν αποτσίγαρα (βίντεο)

Η τεράστια παραγωγή και κατανάλωση τσιγάρων εκτός από τα προφανή προβλήματα στην υγεία δημιουργεί και ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε διάφορους ευφάνταστους τρόπους έτσι ώστε και το περιβάλλον να «θεραπευτεί» από τέτοιου είδους απορρίμματα αλλά και να έχουν ορθή χρήση.

Με περισσότερα από έξι τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα να απορρίπτονται κάθε χρόνο, οι πόλεις σε κάθε χώρα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στην Ολλανδία υπολογίζεται ότι περίπου έξι δισεκατομμύρια αποτσίγαρα βρίσκονται πεταμένα. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νοημοσύνη των κορακιών είναι κοντά σε αυτή των πιθήκων. Το επόμενο βίντεο επιβεβαιώνει πόσο έξυπνα είναι. Βάσει αυτής της λογικής η ολλανδική Crowded Cities εκπαιδεύει κοράκια για να μαζεύουν αποτσίγαρα.

 

Το Crowded Cities’ Crowbar ‘είναι ένα μικρό κουτάκι που ανταμείβει τα πτηνά με φαγητό κάθε φορά που ρίχνουν μέσα ένα αποτσίγαρο. Το μικρό μέγεθος των αποτσίγαρων, καθιστά δύσκολο για τις ομάδες καθαρισμού να τα συλλέξουν. Τα φίλτρα στα αποτσίγαρα, τα περισσότερα περιέχουν πλαστικό, μπορεί να κάνουν έως και δέκα χρόνια για να αποσυντεθούν. Το κοράκι είναι ένα πολύ έξυπνο πουλί, ικανό να λύσει γρίφους και να κατασκευάσει εργαλεία. Η ομάδα πίσω από το Crowbar ελπίζει ότι αυτός είναι ο τρόπος για να συλλεγούν αυτά τα μικρά απορρίμματα. Το πρωτότυπο συναρμολογείται επί του παρόντος και στη συνέχεια ξεκινά η εκπαίδευση των πτηνών. Αν προσέξαμε το βίντεο μάλλον αυτό θα είναι κάτι εύκολο!

Ο τρόπος είναι ο εξής: το κοράκι φέρνει ένα αποτσίγαρο και το αποθέτει στη χοάνη του ειδικού κουτιού. Αφού το αποτσίγαρο ελεγχθεί άμεσα με κάμερα και επιβεβαιωθεί τότε ένα μικρό κομμάτι τροφής πέφτει σε ειδικό μέρος του κουτιού προκειμένου να το απολαύσουν τα κοράκια.

Η εύρεση νέων τρόπων καθαρισμού των ολοένα και πιο πολυσύχναστων αστικών περιοχών έχει οδηγήσει σε μια ποικιλία καινοτομιών. Ίσως τελικά μια καθαρή πόλη να προκύπτει εκτός από την παιδεία των κατοίκων της και από την επινοητικότητα των εφευρετών της. Πηγή crowded cities