Η κοσμική ακτινοβολία και η προστασία των αστροναυτών

Κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς σχετικοί με τα ταξίδια στο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Το δέλεαρ της επανδρωμένης πτήσης στον κόκκινο πλανήτη Άρη είναι αρκετό για να μπουν στο παιχνίδι τόσο κρατικοί φορείς όσο και πολλές ιδιωτικές εταιρείες. Το έναυσμα είναι το ταξίδι στον Άρη, ίσως και η αποίκιση του, ενώ οι περισσότερες εταιρείες ασχολούνται και με…τουριστικά ταξίδια στο διάστημα.

image διαστημική στολή της SpaceX
credit Elon Musk

Εκτός από τις τεχνικές προετοιμασίες, τα σχέδια εκπαίδευσης και προμήθειας που καταστρώνονται υπάρχει και ένα άλλο, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Αυτό είναι η υγεία του πληρώματος που θα κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Από τη στιγμή που δεν θα έχουν μαζί τους καμία μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα, παρά μόνο τις γνώσεις τους και τον ιατρικό εξοπλισμό που θα φέρει το σκάφος είναι προφανές ότι η υγεία τους θα πρέπει να προφυλαχθεί.

Η μεγάλη έκθεση των αστροναυτών που θα ταξιδέψουν στον Άρη στη κοσμική ακτινοβολία είναι βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η NASA έχει προγραμματίσει μία μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη τη δεκαετία του 2030.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, επιστήμονες της ΝΑSA αποκάλυψαν ότι προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα που θα «αποκαθιστούν» τις ζημιές στα κύτταρα των αστροναυτών που προκαλεί η κοσμική ακτινοβολία. Η κοσμική ακτινοβολία καταστρέφει τα ανθρώπινα κύτταρα προκαλώντας καρκίνο, άνοια και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Το επόμενο βήμα τους, όπως υποστηρίζουν, είναι η ανάπτυξη μεθόδων που θα επεμβαίνουν στο γενετικό υλικό των αστροναυτών και θα το κάνουν ανθεκτικό απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία.

Αφού οι άνθρωποι προστατεύουν τα μάτια τους από την ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, το ανθρώπινο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA (HRP) εργάζεται πυρετωδώς για την προστασία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος από την κοσμική ακτινοβολία. Κι αυτό γιατί η κοσμική ακτινοβολία είναι επικίνδυνη κι ένας από τους πρωταρχικούς κινδύνους για την υγεία των αστροναυτών.

«Εξετάζουμε μια σειρά από ιδέες: από φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες δείχνουν στα πρώτα στάδια των ερευνών που πραγματοποιούμε ότι είναι και οι πιο πολλά υποσχόμενες μέχρι πιο προωθημένες λύσεις όπως η γονιδιακή παρέμβαση. Πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν πίσω τους και πολλά ηθικά διλήμματα που πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν. Για το λόγο αυτό, προς το παρόν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των σκέψεων και πειραματισμών», επισημαίνει ο Ντάγκλας Τέριερ, ένας από τους επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών στη ΝΑSA. Πηγή pronews