Μία συσκευή για να φτιάξουμε εύκολα τυρί από κεφίρ

Μετά από τα ζυμαρικά που αλλάζουν σχήμα στο νερό και την εφαρμογή που θα μας κάνει άσσους στη μαγειρική ας δούμε κάτι ακόμα για την κουζίνα μας. Μία καλοκαιρινή πρόταση έρχεται από τη γνωστή πλατφόρμα kickstarter. Αφορά τη παρασκευή τυριού, ειδικότερα κεφίρ, με τον παρασκευαστή τυριού με όνομα kefirko cheese maker.

Πριν πούμε για τη συσκευή ας πούμε κάποια πράγματα για το κεφίρ για όσους δεν γνωρίζουν.

image κεφίρ

                                                         Photo by tarikgore / CC BY 2.0

Το κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του. Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.

Η προέλευση του επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία.

Χρησιμοποιήστε κεφίρ απλά για να φτιάξετε προβιοτικό τυρί, χωρίς άλλα πρόσθετα.

Η παρασκευή είναι πολύ απλή: βάζουμε τους «κόκκους»κεφίρ στο βάζο και προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα γάλακτος – μέχρι την οπτική σήμανση για μία ή για δύο μερίδες. Στη συνέχεια απλά περιμένουμε να στραγγίξει.

 

Στραγγίζοντας μια παρτίδα κεφίρ με γάλα (600 ml) από τη συσκευή μας κάνει περίπου 200-300 γραμμάρια μαλακής κρέμας τυριού.

 

Όση περισσότερη ώρα στραγγίζει το κεφίρ, τόσο πιο ξηρό και παχύ, γίνεται:

 

  • Θέλει λίγες ώρες για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για dips.
  • Μία νύκτα για να γίνει κρεμώδες τυρί.
  • 1-2 μέρες για να έχουμε ημίσκληρο τυρί.

 

Το συγκεκριμένο τυρί εκτός από τα οφέλη στην υγεία μπορούμε να το γευτούμε όπως θέλουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, καρύδια, ή μπαχαρικά της επιλογής μας.

 

Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε όποιο ότι τυρί θέλουμε. Ο σχεδιασμός του, μας επιτρέπει να φτιάξουμε διάφορα είδη τυριών αλλά και πιάτων τυριών. Χρησιμοποιώντας τυροκομικά πρόσθετα και πυτιά μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα είδη τυριών ακόμα και με γιαούρτι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο kickstarter και στο kefirko.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με μαγειρική: