Το μαύρο τσάι και η μείωση του σωματικού βάρους

Ίσως να γνωρίζετε ότι το πράσινο τσάι βοηθά, μεταξύ άλλων, στη μείωση του σωματικού βάρους. Ερευνητές του πανεπιστήμιου UCLA βρήκαν επίσης θετικά στοιχεία και για έναν «ξάδερφο» του, το μαύρο τσάι.

image: μαύρο τσάι

Συστατικά στο πράσινο τσάι που ονομάζονται πολυφαινόλες είναι μικρότερες από εκείνες που βρέθηκαν στο μαύρο τσάι, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν μέσω των ιστών του σώματος και να επηρεάσουν τον ενεργειακό μεταβολισμό στο συκώτι. Oι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού είναι πολύ μεγάλες για να περάσουν από το λεπτό έντερο στο υπόλοιπο σώμα, οπότε δεν ήταν σαφές εάν θα μπορούσαν να συνδράμουν στην απώλεια βάρους. Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι και το μαύρο τσάι, μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, επιτυγχάνει τα οφέλη της μείωσης βάρους καταρρίπτοντας τις παλαιότερες θεωρίες.

Αυτός ο συγκεκριμένος μηχανισμός φαίνεται να αλλάζει τον λόγο των βακτηρίων στο έντερο αυξάνοντας τους μικροοργανισμούς που σχετίζονται με την μικρή σωματική μάζα και μειώνοντας αυτούς που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ενώ και το πράσινο και το μαύρο τσάι λειτουργούν ως πρεβιοτικά με αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι το μαύρο τσάι έχει ένα μικρό προβάδισμα, όπως έδειξε το επόμενο πείραμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τέσσερις ομάδες ποντικών με διαφορετική δίαιτα. Μια ομάδα κατανάλωνε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ενώ μια άλλη είχε γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Οι άλλες δύο ήταν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά η μία ομάδα έλαβε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ενώ η άλλη έλαβε εκχύλισμα μαύρου τσαγιού.

Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων παρατήρησης και οι δύο ομάδες που είχαν τη ακατάλληλη δίαιτα υψηλών λιπαρών και ζάχαρης (αλλά πήραν τα εκχυλίσματα τσαγιού) είχαν βάρος που ήταν ανάλογο με εκείνα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Και στις δύο αυτές ομάδες, τα εντερικά δείγματα έδειξαν λιγότερα βακτήρια που σχετίζονται με την παχυσαρκία και περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με το άπαχο. Αλλά μόνο τα ποντίκια στα οποία δόθηκε το εκχύλισμα μαύρου τσαγιού έδειξαν αυξημένα επίπεδα ενός βακτηρίου που ονομάζεται Pseudobutyrivibrio, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Αυτά τα ποντίκια έδειξαν επίσης αυξημένο επίπεδο λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου στα έντερα τους, ενώσεις που έχουν προηγουμένως συνδεθεί με ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό. Αυτά τα οξέα, εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, καθυστερούν επίσης την γαστρική κένωση με αποτέλεσμα να αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού και κατ’ επέκταση να μειώνουν την κατανάλωση τροφής. Έτσι οδηγούν σε μείωση του σωματικού βάρους, ιδιότητα η οποία τα καθιστά ως ένα από τα πιο υποσχόμενα μέσα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Επειδή το μαύρο τσάι φαίνεται να λειτουργεί στο έντερο, ενώ το πράσινο τσάι λειτουργεί στο συκώτι και στο έντερο, ένας συνδυασμός και των δύο ροφημάτων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος, ειδικά επειδή και τα δυο τους έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, εκτός από την απώλεια βάρους.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο European Journal of Nutrition. Πηγή UCLA