Μεταμόσχευση οργάνων από ζώα σε ανθρώπους

 Φέτος, οι νέες διαδικασίες μεταμόσχευσης οργάνων έχουν κερδίσει αρκετή προσοχή.  Ενώ μερικές από αυτές μπορεί να φαίνονται περίεργες , άλλες θα μπορούσαν να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στη μεταμόσχευση οργάνων. Κινέζοι ερευνητές εργάζονται για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργάνων χοίρων για ανθρώπινη μεταμόσχευση και αναμένουν ότι θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα δύο χρόνια. Με την μεταμόσχευση οργάνων από ζώα σε ανθρώπους περνάμε σε μια νέα εποχή.

image χοίρος

Κατά καιρούς έρευνες έχουν δείξει την ομοιότητα των ανθρώπινων γονιδίων με αυτά των πιθήκων. Στην περίπτωση αυτή όμως επειδή τα όργανα των χοίρων μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα  όσον αφορά το μέγεθος και το μεταβολισμό, θεωρούνται τα καλύτερα ζωικά όργανα για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους – μια διαδικασία γνωστή ως ξενομεταμόσχευση.  Οι μελέτες που αφορούν μεταμοσχεύσεις οργάνων χοίρων έχουν σημαντικά οφέλη, όπως το παράδειγμα ενός μπαμπουίνου που έλαβε καρδιά χοίρου και κατάφερε να επιβιώσει για τρία χρόνια.

Προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, ερευνητές από περισσότερα από 10 ινστιτούτα στην Κίνα ζήτησαν από την κυβέρνηση άδεια να διεξάγουν κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο χρησιμοποιώντας όργανα χοίρων για μεταμοσχεύσεις.  Οι δοκιμές αυτές αποτελούν μέρος ενός εθνικού προγράμματος ξενομεταμόσχευσης που χρηματοδοτείται από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας.

Η Κίνα φαίνεται να πρωτοστατεί στον τομέα αυτό, παράγοντας περισσότερους γενετικά τροποποιημένους χοίρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.  Για μεταμοσχεύσεις οργάνων χοίρων, η τροποποίηση των χοίρων με την αφαίρεση ορισμένων γονιδίων είναι απαραίτητη για να αποτραπεί το ενδεχόμενο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να απορρίψει τη μεταμόσχευση οργάνων. Όπως αναφέρεται στη (SCMP) έρευνες έδειξαν ότι φάρμες κλωνοποίησης στη Κίνα παράγουν συνολικά 1.000 κλωνοποιημένους χοίρους ετησίως.

Αυτή είναι μια τεράστια τράπεζα οργάνων χοίρων, γεγονός που πιθανόν βοηθήσει την Κινέζικη κυβέρνηση να καταφέρει σύντομα να εγκρίνει κλινικές δοκιμές.

Τα όργανα χοίρων θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να συμβάλλουν θετικά στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων  αποτελώντας μία σημαντική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της αναμονής των ασθενών. Στην Κίνα, για παράδειγμα, περισσότεροι από 300.000 ασθενείς χρειάζονται μεταμοσχεύσεις οργάνων, αλλά μόνο λιγότερα από 10.000 όργανα δωρίζονται κάθε χρόνο. Προχωρώντας προς το μέλλον, η μεταμόσχευση οργάνων από ζώα σε ανθρώπους είναι μία επιλογή. Είναι όμως επίσης απαραίτητη η πρωτοβουλία για την εκπόνηση του απαραίτητου πλαισίου που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επιστημονικές εφαρμογές και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Η γενετική και τα πρώτα «επεξεργασμένα» έμβρυα