Μη επανδρωμένα αεροσκάφη προειδοποιούν για καρχαρίες (video)

Στην Αυστραλία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη με AI και με ενσωματωμένα ηχεία σχεδιάστηκαν για να προειδοποιούν όσους κινδυνεύουν από επιθέσεις καρχαρία.

Ενώ η ταινία «Jaws» μπορεί να είναι έργο μυθοπλασίας, οι κίνδυνοι που φέρνουν οι καρχαρίες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου είναι πολύ πραγματικοί. Η αυστραλιανή εταιρεία Little Ripper Group δημιούργησε το  Little Ripper Lifesaver drone που λειτουργεί ως προειδοποιητικό σύστημα για όσους απειλούνται από ένα κοντινό καρχαρία. Τα μη επανδρωμένα σκάφη είναι εξοπλισμένα με μεγάφωνα για να προβάλλουν τις προειδοποιήσεις όσο το δυνατόν πιο δυνατά.  Η ιδιωτική εταιρεία συνεργάζεται με τον καθηγητή Michael Blumenstein, επικεφαλής της Σχολής Λογισμικού στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ , και την ομάδα του που αναπτύσσει έναν αλγόριθμο για την αυτόματη ανίχνευση καρχαριών χρησιμοποιώντας το βίντεο  από τα drones.

Στόχος είναι να γίνει αρχικά η ανίχνευση του καρχαρία σε πραγματικό χρόνο από το βίντεο που έχει συνδεθεί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στη συνέχεια να μεταφερθεί η ανίχνευση του καρχαρία σε πραγματικό χρόνο στα ίδια τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με την ανίχνευση να είναι μόνο συνδεδεμένη προς τους πιλότους και τους χειριστές των UAV. Η ομάδα χρησιμοποιεί εναέρια βίντεο καρχαριών από διαθέσιμες δημόσιες πηγές για να εκπαιδεύσει τους αλγόριθμους, ένα εξελιγμένο Πλαίσιο Deep Learning (μηχανική μάθηση) ως τη ραχοκοκαλιά του αλγορίθμου ανίχνευσης και αναγνώρισης καρχαρία χρησιμοποιώντας ένα Περιφερειακό Νευρωνικό Δίκτυο για ακριβή ανίχνευση και αναγνώριση. Αντικείμενα όπως καρχαρίες, κολυμβητές και ιστιοσανίδες  καταγράφονται στο διαθέσιμο βίντεο και υποβάλλονται σε προκαταρκτικά τεστ και ελέγχους. Τα αεροσκάφη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για πολλούς άλλους σκοπούς, όπως η εξεύρεση ανθρώπων που έχουν χαθεί στη θάλασσα και η εξεύρεση όσων έχουν ανάγκη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Έχουμε δει drones να βοηθούν σε καθήκοντα που είναι επικίνδυνα και απαιτούν πολλές ώρες εργασίας απο τους ανθρώπους. Αποτελούν μία έξυπνη λύση σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητάς μας, εξυπηρετώντας σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο.