Μπορεί μια οδοντόβουρτσα να κάνει κακό στην υγεία μας;

Το 2016, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε το αντιμικροβιακό χημικό τρικλοζάν από σαπούνια, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στην οδοντόκρεμα. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ (UMA) δείχνει ότι το τρικλοζάν όπως και πολλές άλλες χημικές ουσίες, μπορούν να συσσωρευθούν στις τρίχες και τα μαλακά μέρη στην οδοντόβουρτσα. Μάλιστα, σε ορισμένες οδοντόβουρτσες βρέθηκαν περισσότερα ίχνη από τρικλοζάν παρά  από άλλα αντιμικροβιακά χημικά.

 

image οδοντόβουρτσα

Η απαγόρευση του τρικλοζάν από τα σαπούνια, τα καθαριστικά τζέλ και τα μαντηλάκια τέθηκε σε ισχύ επειδή όπως είπε η FDA αποδείχθηκε ότι τα προϊόντα που περιέχουν τη χημική αυτή ουσία δεν ήταν πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μικροβίων από το απλό πλύσιμο με κανονικό σαπούνι και νερό. Υπήρξε επίσης ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα αυτή η χημική ουσία να δημιουργεί βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καθώς και ανησυχίες για την τοξικότητά της και τις επιπτώσεις της στην λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Ωστόσο, η χημική αυτή ουσία έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες. Σύμφωνα με τους The New York Times, οι οδοντόκρεμες που περιέχουν φθοριούχο και τρικλοζάν καταπολεμούν την πλάκα κατά 41%, μειώνουν την αιμορραγία των ούλων κατά 48% αλλά σχηματίζουν φλεγμονή στα ούλα κατά 22% περισσότερο έναντι των οδοντόκρεμων χωρίς αυτά τα αντιμικροβιακά χημικά.Τα οφέλη αυτά κρίθηκαν αρκετά ισχυρά ώστε η FDA αποφάσισε να επιτρέψει τη χημική ουσία να παραμείνει στις οδοντόκρεμες, παρά τις προειδοποιήσεις ορισμένων ομάδων υπεράσπισης των καταναλωτών.

Στα πλαίσια της έρευνας για την αξιολόγηση του τρικλοζάν στις οδοντόβουρτσες, η ομάδα του UMA ανέπτυξε ένα μηχάνημα που προσομοιώνει το βούρτσισμα των δοντιών για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες. Χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σάλιο, οι ερευνητές αξιολόγησαν 22 οδοντόβουρτσες με τις καλύτερες πωλήσεις και μια σειρά από οδοντόκρεμες με τρικλοζάν και χωρίς τρικλοζάν, οι οποίες εφαρμόστηκαν στις βούρτσες σε δόση τριών μιλιγκράμ δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα του μήκους μιας τυπικής κεφαλής βουρτσίσματος.

Διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου συσσωρευόταν σε οδοντόβουρτσα που περιείχε μαλακό καθαριστικό γλώσσας και λιγότερο σε άλλες οδοντόβουρτσες οι οποίες συσσώρευαν μεταξύ επτά έως 12,5 πλήρεις δόσεις τρικλοζάν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι βούρτσες συγκέντρωναν σημαντικές ποσότητες άλλων χημικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιείται σε μερικές οδοντόκρεμες λεύκανσης

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν μια οδοντόκρεμα που δεν περιέχει τρικλοζάν εφαρμόστηκε σε οδοντόβουρτσα, το συσσωρευμένο χημικό φάρμακο απελευθερώθηκε σε δόσεις που δεν μπορούν όμως να ρυθμιστούν.

Εκτός από τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει το τρικλοζάν για τους ανθρώπους, η ομάδα του UMA επισημαίνει επίσης ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ίσως λοιπόν πρέπει οι επιστήμονες να σκεφτούν σοβαρά έναν άλλο πιο καινοτόμο τρόπο για να προστατεύουμε τα δόντια μας πιο αποτελεσματικά στο μέλλον.