Νευρώνες του εγκεφάλου ευθύνονται για τη δίψα

Μια ομάδα επιστημόνων έχει εντοπίσει τους νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι να λένε στο σώμα μας πότε χρειαζόμαστε νερό.

Πριν από περίπου 60 χρόνια οι ερευνητές αναγνώρισαν για πρώτη φορά το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αίσθηση της δίψας.

 

image νευρώνες του εγκεφάλου

Με επικεφαλής τον ερευνητή της νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Stanford, τον Γουίλιαμ Άλεν, η ομάδα έκανε αυτή την ανακάλυψη στερώντας από ποντίκια την πρόσβαση σε νερό για 48 ώρες. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τον εγκέφαλο τους. Μέσω αυτής της ανάλυσης, οι ερευνητές μπόρεσαν να περιορίσουν την περιοχή που τους ενδιέφερε σε συγκεκριμένες συστάδες νευρώνων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στο πώς θα χειριστούν αυτούς τους νευρώνες του εγκεφάλου και πώς αυτό  θα επηρέαζε την κατανάλωση νερού στα ποντίκια. Όταν ανέστειλαν την ενεργοποίηση των νευρώνων παρατήρησαν ότι τα ποντίκια μείωσαν την κατανάλωση νερού. Αντίθετα, όταν ενεργοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου, αυξήθηκε η κατανάλωση νερού.

Μερικά από τα ποντίκια στη μελέτη εκπαιδεύτηκαν για να έχουν πρόσβαση στο νερό πιέζοντας ένα μοχλό. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν η νευρωνική δραστηριότητα σε αυτά τα ποντίκια μειώθηκε, το ίδιο μειώθηκε και ο ρυθμός με τον οποίο πίεζαν το μοχλό.

Εν τω μεταξύ, όταν δόθηκε στα ποντίκια η ευκαιρία να σταματήσουν τη φωτοενεργοποίηση των νευρώνων πιέζοντας το μοχλό, το έκαναν πολύ «δυναμικά»  εκφράζοντας έτσι την έντονη επιθυμία τους να γλιτώσουν από το αίσθημα της έντονης δίψας.

Η δίψα είναι μία από τις πιο βασικές μας ανάγκες. Εάν δεν καταναλώσουμε την κατάλληλη ποσότητα νερού, το σώμα μας μπορεί να αφυδατωθεί, προκαλώντας ζημιά στα βιολογικά μας συστήματα φτάνοντας στο θάνατο. Αντίθετα, πάρα πολύ νερό μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές, προκαλώντας διόγκωση των κυττάρων στο σώμα μας που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις.

Αυτή η νέα έρευνα από το Στάνφορντ θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από δύο σπάνιες ασθένειες σύμφωνα με τις οποίες ο οργανισμός των ασθενών δεν μπορεί να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την επιθυμία για ενυδάτωσή του. Συγκεκριμένα η πρώτη είναι η αδιψία ή υποδιψία ( σύμπτωμα κατά το οποίο το συναίσθημα της δίψας απουσιάζει) και η δεύτερη κατάσταση είναι η πολυδιψία (σύμπτωμα κατά το οποίο επικρατεί το συναίσθημα της άσβεστης δίψας).

Παρά όμως το τεράστιο όγκο της έρευνας στον τομέα της νευροεπιστήμης, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο και κάθε νέα ανακάλυψη μας βάζει ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του.

Η κατανόηση του εγκεφάλου όχι μόνο θα μας οδηγούσε σε καλύτερες θεραπείες για ψυχολογικές και νευρολογικές διαταραχές, αλλά θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να φτάσουμε την ανθρώπινη εξέλιξη σε άλλα επίπεδα. Μια εποχή που η ανθρώπινη σκέψη θα καθοδηγεί την εικονική πραγματικότητα με συσκευές που θα ελέγχονται  με το μυαλό μας.