Οι αερόσακοι και πώς γεννήθηκε η ιδέα κατασκευής τους

Όταν πρόκειται να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο, ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει είναι οι αερόσακοι. Παλαιότερα αποτελούσαν δείγμα πολυτέλειας. Τώρα όμως θεωρείται πια επιβεβλημένη η ύπαρξή τους στο αυτοκίνητο για την ασφάλεια των επιβατών.

image αερόσακοι

Ποιος ήταν όμως αυτός που πρωτοσκέφτηκε να κατασκευάσει αερόσακους και τι ήταν αυτό που τον ώθησε να τους φτιάξει;

Όταν ο Τζόν Χέτρικ και η οικογένειά του βρέθηκαν σε απογευματινή εκδρομή στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, στην πολιτεία της Πενσυλβανίας των ΗΠΑ, είχαν ένα ατύχημα.

Καθώς οδηγούσε, ένας μεγάλος ογκόλιθος υπήρχε στο δρόμο τους, προιόν κάποιας κατολίσθησης. Ο Χέτρικ αστραπιαία πάτησε το φρένο και έπεσε σε μια τάφρο. Ενστικτωδώς, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του έβαλαν τα χέρια τους για να προστατεύσουν την κόρη τους από το χτύπημα στο ταμπλό. Ενημερωτικά, ο Χέτρικ ήταν μηχανικός στο αμερικανικό ναυτικό.

Μόλις επέστρεψε στην πατρίδα του, άρχισε να σκέφτεται κάποιο τρόπο για να προστατεύσει τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης και να αποτρέψει θανάσιμους τραυματισμούς. Καθώς άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα του, θυμήθηκε ένα περιστατικό από τις μέρες του στο ναυτικό.

Κατά την επισκευή μιας τορπίλης, υπήρξε ξαφνική απελευθέρωση του πεπιεσμένου αέρα που τροφοδοτούσε την τορπίλη, με αποτέλεσμα την άμεση διόγκωση του καλύμματος που την κάλυπτε.

Ο Χέτρικ σκέφτηκε να χρησιμοποιηθεί συμπιεσμένος αέρας για να διογκωθούν οι αερόσακοι κατά τη διάρκεια των τροχαίων ατυχημάτων.

Έτσι έλαβε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό του το 1953. Το σύστημα αερόσακων αποτελείται ουσιαστικά από τον ίδιο το «σάκο», τον πεπιεσμένο αέρα και έναν αισθητήρα για να ανιχνεύσει τη σοβαρότητα των συγκρούσεων. Καθώς οι άνθρωποι έγιναν πιο ευαίσθητοι σχετικά με την ασφάλεια στις μετακινήσεις, η τεχνολογία των αερόσακων βελτιώθηκε σύντομα.

Στις μέρες μας όλοι επεξεργάζονται τρόπους για να μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα και να μην «αναγκάσουν» να κάνουν χρήση του αερόσακου. Ο Τζόν Χέτρικ  πάντως κατάφερε όχι μόνο να φτιάξει ένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας αλλά αρκετές δεκαετίες μετά να έχει σώσει αναρίθμητες ζωές με την εφεύρεση του.