Πως θα είναι οι κατοικίες του Άρη;

Φανταστείτε ένα μέρος που να μην έχει οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες να είναι διάχυτα παντού, οι θερμοκρασίες να είναι ακραία αρνητικές, η κοσμική ακτινοβολία να «λούζει» όλο το τοπίο και το χώμα να αποτελείται από διαβρωτικές ουσίες με καμία ελπίδα να φυτρώσει κάτι επάνω του. Αυτό που περιγράφουμε δεν είναι η κόλαση του Δάντη αλλά μία μικρή εικόνα του πως είναι ο Άρης.

Για να σας θυμίσουμε κάτι για τον συγκεκριμένο πλανήτη υπάρχουν σχέδια για να γίνει κατοικήσιμος! Για να γίνει εφικτό αυτό θα πρέπει να βοηθήσει η επιστήμη.

Ο Mars City Design 2017 είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στον οποίο βραβεύτηκε ένα πόνημα του ΜΙΤ το οποίο αφορούσε το πώς θα είναι οι κατοικίες του Άρη. Για την ακρίβεια η έννοια του Redwood Forest-το πόνημα του ΜΙΤ, αποσκοπεί να προσφέρει στους κατοίκους όχι μόνο προστασία από το σκληρό περιβάλλον του Άρη, αλλά ανοικτούς δημόσιους χώρους γεμάτους με φυτά και άφθονο νερό κάτω από την απαραίτητη προστασία φυσικά.

Για να ξεφύγουν από αυτό τη λογική των «σιδερένιων κουτιών» η ομάδα του MIT υιοθέτησε μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική του τόπου και του συστήματος, καθώς και το νερό που συλλέγεται από τους πολικούς πάγους του πλανήτη, για ένα σχέδιο ικανό να φιλοξενήσει 10.000 κατοίκους σε οικισμούς με τη λογική δέντρου.

image: κατοικίες του Άρη
credit Valentina Sumini – MIT

Με την πρώτη ματιά βέβαια μοιάζουν με μεγάλες γυάλινες μπάλες που στέκονται στις πεδιάδες του Άρη, ικανές να χωρέσουν μέχρι 50 άτομα. Αλλά, όπως τα πραγματικά δέντρα, μεγάλο μέρος του οικοτόπου είναι κάτω από την επιφάνεια υπό τη μορφή περίπλοκων σηράγγων που συνδέουν τις σφαίρες μεταξύ τους και παρέχουν προστασία από το κρύο, τη κοσμική ακτινοβολία, τους μικρο μετεωρίτες και άλλους κινδύνους της επιφάνειας.

Οι οικισμοί αυτοί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο νερό, όχι μόνο για πόση αλλά και για την γεωργία ή τον …καλλωπισμό σε δημόσια σιντριβάνια. Είναι ένα βασικό συστατικό για να καταστούν οι θόλοι κατοικήσιμοι. Κάθε οικότοπος στο Redwood Forest θα συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο και θα την χρησιμοποιεί για να μεταφέρει το νερό σε όλον τον οικότοπο – “δέντρο”.

Το νερό γεμίζει τα κύτταρα μέσα στον θόλο που παρέχουν προστασία από την ακτινοβολία, βοηθά στη διαχείριση των θερμικών φορτίων και προμηθεύει υδροπονικές εκμεταλλεύσεις για την καλλιέργεια λαχανικών αλλά και ανάπτυξη ιχθυοκαλλιέργειας. Οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν αρκετή ενέργεια για να διαχωρίσουν το αποθηκευμένο νερό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή καυσίμων πυραύλων, οξυγόνου όπως και για φόρτιση των κυψελών καυσίμου υδρογόνου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την τροφοδοσία οχημάτων μεγάλης εμβέλειας, καθώς και για την αποθήκευση εφεδρικής ενέργειας.

Η τεχνολογία υδροπονίας θα μπορούσε να παράσχει στους κατοίκους της πόλης φρέσκα τρόφιμα και οι σήραγγες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τη αποσυμφόρηση των αστικών περιοχών. Για την καλαισθησία του πράγματος μάλλον μιλάει η εικόνα από μόνη της. Φαίνεται εκτός από τα σπίτια – θόλοι που βλέπουμε στην Γη, τα ίδια περίπου ίσως θα τα βλέπουμε στον Άρη. Για περισσότερες πληροφορίες ΜΙΤ