Μπορούμε να «αυξήσουμε» το οξυγόνο στον Άρη;

Το να φτάσουμε στον Άρη είναι το μεγαλύτερο διαστημικό έργο που θα δει αυτή η γενιά. Μια τέτοια τολμηρή προσπάθεια – η είσοδος των ανθρώπων σε έναν άλλο κόσμο – έρχεται με μια σειρά από λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν. Αυτές οι λεπτομέρειες πρέπει να οριστούν πριν μπορέσουμε να αρχίσουμε να προχωρούμε με μία επανδρωμένη αποστολή.

Το πιο προφανές είναι η ανάγκη κατασκευής πυραύλων και διαστημικών σκαφών ικανών για μεταφορά ογκώδη εξοπλισμού, τροφίμων, οχημάτων, άλλων προμηθειών και φυσικά ανθρώπων. Για την αποστολή της NASA στον Άρη, αυτό συνεπάγεται επίσης η κατασκευή ενός σεληνιακού διαστημικού σταθμού που θα χρησιμεύσει ως σημείο αναχώρησης στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα.

image επιφάνεια του πλανήτη Άρη
credit NASA/ επιφάνεια του Άρη

Αλλά το να φτάσουμε στον Άρη και το να επιβιώσουμε εκεί είναι δύο διαφορετικές αλλά εξίσου σημαντικές πτυχές της ίδιας αποστολής.

Το πιο βασικό για την επιβίωση στον Άρη (ή σε οποιονδήποτε πλανήτη) είναι να έχουμε μια ασφαλή πηγή αέρα για να αναπνεύσουμε, το οξυγόνο στον Άρη είναι ο θεμέλιος λίθος. Η επόμενη αποστολή που πρόκειται να φτάσει στον Άρη το 2020, έχει ένα πείραμα όπου θα προσπαθήσει να “παράγει” πραγματικά οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του πλανήτη σύμφωνα με τον αξιωματούχο της NASA Robert Lightfoot.

Αυτό που γνωρίζουμε για τον κόκκινο πλανήτη είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο “λεπτή” από της Γης, με 95,32% διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο, 1,6% χημικό στοιχείο αργού, και περίπου 0,13% οξυγόνο, συν ένα σωρό άλλα στοιχεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες. Αντίθετα, η ατμόσφαιρα της Γης έχει 78% άζωτο και 21% οξυγόνο.

Είναι δυνατόν να “παραχθεί” οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του πλανήτη; Η NASA είχε σχέδια για αυτό από το 2014, όταν αποκάλυψε για πρώτη φορά το Mars 2020 Rover. Περιλαμβάνει τη μεταφορά μίας μικροβιακής ζωής στον Άρη, ίσως βακτηρίδια ή άλγη, που θα χρησιμοποιούσαν το χώμα του πλανήτη σαν καύσιμο και στη συνέχεια θα απελευθέρωναν οξυγόνο στον Άρη.

Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία αλλά εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι είναι δυνατό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποστολή του Mars 2020 Rover είναι ζωτικής σημασίας. Μένει φυσικά να δούμε αν τα εργαστηριακά πειράματα θα επαληθευτούν και στην πράξη.

Διαβάστε σχετικά: