Έρευνα δείχνει πως ο υδάτινος κόσμος ενός πλανήτη μπορεί να…στερέψει

Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και τα επιτυχημένα διαστημικά ταξίδια που έχουμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται η προεργασία για το νέο μεγάλο βήμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το μεγάλο στοίχημα είναι όχι μόνο το ταξίδι σε άλλον πλανήτη αλλά και η ενδεχόμενη αποίκιση του.

Μια ομάδα αστροφυσικών από το Χάρβαρντ, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχουν κυκλοφορήσει ευρήματα από μια μελέτη στην οποία εξηγούν ότι ο υδατινος κοσμος ενός πλανήτη αποτελείται από περιορισμένα αποθέματα νερού. Η θέση αυτή μπορεί να αλλάξει τη σκέψη που έχουν οι επιστήμονες για τους κατοικήσιμους πλανήτες.

image βάρκα σε ήρεμη θάλασσα

 

Η μελέτη εξετάζει το ρυθμό απώλειας των ιόντων νερού ενός εξωπλανήτη. Για να γίνει αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί προσομοιώσεις των συνθηκών ενός υδάτινου κόσμου μέσω διαφόρων υπολογιστικών μοντέλων.

Υπάρχει μια λεπτή διάκριση ανάμεσα σε έναν εξωπλανήτη και μια κατοικήσιμη ζώνη. Για να γίνει ένας εξωπλανήτης κατοικήσιμος, πρέπει να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το κυριότερο ίσως, είναι η απόσταση από το μητρικό τους αστέρι να επιτρέπει να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή άρα να μην υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες.

Έτσι ακριβώς είναι ο υδατινος κοσμος, σε πλανήτες που αποτελούνται τουλάχιστον από 50% νερό, με ωκεανούς στην επιφάνεια τους.

Η ερευνητική ομάδα μέσω συνδυασμένων προσομοιώσεων μπόρεσε να αναπτύξει ένα μοντέλο που πλησίαζε τον κύκλο ζωής ενός εξωπλανήτη. Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι εξωπλανήτες που περιστρέφονται γύρω από κόκκινους νάνους έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει τους ωκεανούς τους. Αυτό γίνεται λόγω της ακτινοβολίας που δέχονται όσοι πλανήτες βρίσκονται στην κατοικίσημη ζώνη ενός κόκκινου νάνου. Σε αντίθεση με «υδάτινους» πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρες σαν τον δικό μας ήλιο, οι οποίοι κρατάνε πολύ περισσότερο την ατμόσφαιρά τους.

Τα ευρήματα από τη μελέτη δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Astrophysical Journal of Letters. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια στην κατανόηση των πλανητών όχι μόνο του ηλιακού μας συστήματος αλλά και εκτός αυτού. Φυσικά η κατανόηση τόσο σύνθετων θεμάτων, όπως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν ή τα πρότυπα βροχοπτώσεων που υπάρχουν έχει ακόμα δρόμο για να γίνει. Πηγή interesting engineering