Οι δύο παγωμένοι γίγαντες και τα ταξίδια εξερεύνησης τους

Δύο από τους πιο «παραμελημένους» πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας. Οι διαστημικές αποστολές δεν έχουν τιμήσει διαίτερα αυτούς τους πλανήτες αν και αποτελούν γίγαντες από πλευράς μεγέθους. Η τελευταία φορά που δεχτήκαν επίσκεψη ήταν πριν 30 χρόνια περίπου. Η NASA όμως καταστρώνει ένα σχέδιο επιστροφής στους πλανήτες των πάγων στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.  Ως ένα από τα πρώτα βήματα, ο οργανισμός διεξήγαγε μια μελέτη για να καθορίσει την επιστημονική εστίαση αυτών των πιθανών αποστολών, τα είδη των αναγκαίων μέσων και την υλικοτεχνική υποστήριξη για το πώς θα έφτανε το διαστημικό σκάφος.

Η NASA, η ESA και άλλοι οργανισμοί αναπτύσσουν επί του παρόντος το πλάνο έρευνας για την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα καθορίσει τις επιστημονικές προτεραιότητες για μελέτη μεταξύ 2022 και 2032 και θα αναπτύξει αποστολές που θα βοηθήσουν στην απάντηση αυτών των ερωτήσεων. Οι μυστηριώδεις πάγοι του Ουρανού και του Ποσειδώνα είναι μεγάλοι δυνητικοί στόχοι, αφού γνωρίζουμε τόσο λίγα γι ‘αυτούς και, σύμφωνα με την συνεχώς αυξανόμενη ανάσυρση των εξωπλανητών που αναδύθηκε από το πρόγραμμα Kepler, φαίνεται να είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πλανήτη στον γαλαξία μας.

Η επιστημονική κοινότητα θα ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες και για τους πλανήτες και για τα φεγγάρια τους. Με τις απαντήσεις αυτές θα έχουν περισσότερο υλικό που θα τους βοηθούσε να κατανοήσουν το σχηματισμό και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.

image ταξίδι στο διάστημα

 

Δύο σημαντικοί στόχοι του ταξιδιού στους παγωμένους γίγαντες θα ήταν να μελετηθεί η δομή του εσωτερικού των πλανητών, που φαίνεται να αποτελείται κυρίως από τεράστιους υποθαλάσσιους ωκεανούς.  Άλλοι στόχοι είναι η μελέτη της μαγνητόσφαιρας των πλανητών, ο καιρός, τα φεγγάρια, η σύνθεση των αερίων και άλλων στοιχείων των πλανητών και οι βραχώδεις δακτύλιοι.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, με τον σωστό συνδυασμό διαστημικών οχημάτων και μέσων.  Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να στείλουμε ένα σκάφος εφοδιασμένο με μια κάμερα, μαζί με έναν ανιχνευτή που μπορεί να εκτοξευθεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη για να μετρήσει τη θερμοκρασία, την πίεση και την πυκνότητα.

Όταν δοθεί η έγκριση για το ταξίδι στους παγωμένους γίγαντες, τον Ουρανό ή τον Ποσειδώνα, το σκάφος δεν θα εκτοξευθεί τουλάχιστον μέχρι το 2030 και θα χρειαστούν άλλα 10 χρόνια για να φτάσει. Για περισσότερες πληροφορίες στο LPI και στο JPL.

Διαβάστε ακόμα: Ο κόκκινος πλανήτης Άρης και ένας μικρός οδηγός επιβίωσης