Το ταξίδι στον Άρη μπορεί να περιλαμβάνει παρατεταμένη υποθερμία

Τα τελευταία χρόνια η NASA και η SpaceX σχεδιάζουν το μεγάλο ταξίδι στον Άρη. Το ταξίδι αναμένεται να κρατήσει λίγο πάνω από 6 μήνες και τα θέματα υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες είναι πολλά. Η ατροφία μυών, η απώλεια οστικής μάζας, η ενδοκρανιακή πίεση, η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία, τα ψυχολογικά προβλήματα είναι κάποια από όσα έχουν γραφτεί στην λίστα.

Σύμφωνα με την Engadget οι ειδικοί της NASA σκέφτονται να θέσουν τους αστροναύτες σε κατάσταση παρατεταμένης υποθερμίας. Σύμφωνα με αυτούς δίνει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα και βοηθά στις τεχνικές προκλήσεις του ταξιδιού.

image ταξίδι στο διάστημα

Από ιατρικής πλευράς, η υποθερμία αντιμετωπίζει τις αποκαλούμενες ψυχοκοινωνικές προκλήσεις όπως την κατάθλιψη, μειώνει την ενδοκρανιακή πίεση, ανοίγει νέες προσεγγίσεις όπως η ηλεκτροδιέγερση για τη μείωση της μυϊκής ατροφίας και της οστικής απώλειας, και  συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην ακτινοβολία.

Από τεχνικής απόψεως, η κατάσταση παρατεταμένης υποθερμίας κάνει τα σχέδια για το ταξίδι της NASA και του SpaceX ευκολότερα. Μειώνει σημαντικά τις ανάγκες σε τρόφιμα και τον απαιτούμενο χώρο και θα δείτε το γιατί, παρακάτω.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος μας είναι 36,6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνθρωποι σε υποθερμία έχουν θερμοκρασία σώματος 32-34 βαθμών. Αυτή η κατάσταση σαν θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει θύματα καρδιακής προσβολής και χρησιμοποιήθηκε για να «δροσίσει» τον εγκέφαλο του Μάικλ Σουμάχερ.

Το σχέδιο για το διαστημικό ταξίδι είναι  ότι οι αστροναύτες θα ξυπνάνε κάθε λίγες μέρες πριν ξαναπέσουν πάλι σε κατάσταση υποθερμίας. Τα προβλήματα για την επιτυχή εφαρμογή της είναι πολλά. Σίγουρα η μακροχρόνια καταστολή είναι πολύ επικίνδυνη, εκτός των άλλων πρέπει να λυθεί το θέμα της διατροφής και ενυδάτωσης όπως και η απόρριψη των αποβλήτων.

Οι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πετύχουμε την παρατεταμένη υποθερμία είναι είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής είτε με την εισαγωγή του σώματος του αστροναύτη σε μία ειδική κάψουλα. Επίσης όλο το σώμα θα μπορούσε να υποβληθεί σε μία κατάσταση ηλεκτρικής διέγερσης.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος θα ήταν, ελπίζουμε, οι υγιείς, ευτυχείς αστροναύτες και τα μικρότερα, πιο αποδοτικά διαστημόπλοια. Το σκάφος της NASA θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, από 45,5 σε 25,5 τόνους, με το ήμισυ του απαραίτητου κατοικήσιμου όγκου και το ένα τέταρτο της δύναμης. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε πιο εφικτό τα χιλιάδες ανθρώπων που είναι απαραίτητοι για μια βιώσιμη αποικία στον Άρη.

Φυσικά το να φτάσει το πλήρωμα υγιή στον πλανήτη δεν τελειώνει τα προβλήματα. Η αποστολή θα πρέπει να ασχοληθεί με το τι θα βρει στην επιφάνεια και πως θα κάνει την πρώτη βάση κατοικήσιμη για τους επόμενους που θα έρθουν. Αλλά για όλα αυτά έχουμε καιρό να ασχοληθούμε. Ή μήπως δεν έχουμε;

Για περισσότερες πληροφορίες engadget