Το πράσινο χοιρινό κρέας έρχεται στο τραπέζι μας

Στις αρχές του 2018 πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά το συσκευασμένο «πράσινο χοιρινό κρέας-Green Pork».

Θα φέρει μάλιστα και σφραγίδα, ώστε να μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές να ενημερώνονται τόσο για τον τρόπο παραγωγής του ζώου, όσο και για τη χημική σύστασή του, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων-Κατεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννης Σκούφος.

image χοίρος - πράσινο χοιρινό κρέας

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκούφος υπογράμμισε ότι το διακρατικό έργο «Πράσινο Χοιρινό Ελλάδας και Κίνας», που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012-2014, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, με τη χώρα μας να επιβαρύνεται το ποσό των 450.000 ευρώ, «πάτησε» στους εξής τρεις πυλώνες:

  • Περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού ο χοίρος εκπέμπει το 25% των αερίων του θερμοκηπίου από τη συνολική κτηνοτροφική παραγωγή, χρήση εγχώριων φυσικών πόρων, με
  • ελαχιστοποίηση της χρήσης σογιάλευρου και αύξηση της χρήσης ελληνικών αιθέριων ελαίων ή και ελληνικών αρωματικών και
  • φαρμακευτικών φυτών και βελτίωση του μικροκλίματος των θαλάμων εκτροφής για μειωμένη παραγωγή αερίων-στερεών και υγρών αποβλήτων, με στόχο τις υψηλές συνθήκες ευζωίας και υγείας των χοίρων για ασφαλέστερο και πιο ποιοτικό κρέας.

Το ελληνικό «Πράσινο Χοιρινό Κρέας-Green Pork» αποτελεί μία νέα πρόκληση για την αγροτική οικονομία και τη βιομηχανία, καθώς, σύμφωνα με μελέτη, είναι ποιοτικά ανώτερο από το κλασικό χοιρινό κρέας, αλλά δεν θα κοστίζει περισσότερο.

Έχει κατατεθεί επίσης πρόταση με στόχο να ερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών σε αντικατάσταση του σογιάλευρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο «πράσινος» χοίρος:

-Αποβάλλει 9%-12% λιγότερο άζωτο με τα κόπρανα.
-Έχει εκατό λιγότερα παθογόνα μικρόβια ανά γραμμάριο κοπράνων.
-28%-36% λιγότερη αμμωνία στο αέριο περιβάλλον.
-Εκπέμπει λιγότερα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό ζώντος βάρους.
-Καταναλώνει 8-12 κιλά λιγότερη τροφή, που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση 15.000 τόνων τροφής ετησίως στην Ελλάδα, δηλαδή 810 λιγότερες μεταφορές τροφής με τριαξονικά ετησίως, επιπλέον μείωση κατά 0.3% του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα από τη χοιροτροφία.
-Παράγει υγιεινότερο και ασφαλέστερο κρέας, με μικρότερες πιθανότητες επιμόλυνσης του κρέατος στο σφαγείο.
-Βελτιώνει την παραγωγικότητα στην ελληνική χοιροτροφία (1.8-2.2%).
-Μειώνει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος με 1.5% αύξηση της αυτάρκειας.
-Μειώνει τις εισαγόμενες ποσότητες ακριβών ζωοτροφών (6%-8%).
-Αυξάνει την παραγωγή χοιρινού κρέατος κατά 4.800 τόνους ετησίως, πέραν του ότι το κρέας που παράγεται έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά (αυξημένη ποσοστιαία πρωτεΐνη, χαμηλότερα λιπαρά, χαμηλότερο μικροβιακό φορτίο, μη χρησιμοποίηση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών).
-Δημιουργεί πρότυπο και διακριτό σύστημα παραγωγής χοιρινού κρέατος, που μπορεί να διαφοροποιήσει τμήμα της ελληνικής χοιροτροφίας από τη συμβατική-βιομηχανικού τύπου παραγωγή. Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης: