Πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε ελαστικά σαν ενισχυτικό στο σκυρόδεμα

Ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα οικοδομικά υλικά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το σκυρόδεμα. Έτσι δεν είναι περίεργο πως η επιστήμη προσπαθεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά έχει βρει μια μέθοδο που το κάνει πιο ισχυρό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Το κίνητρο της ομάδας προήλθε από το γεγονός ότι η παραγωγή σκυροδέματος συμβάλλει στο 7% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Η πρώτη σκέψη είχε να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και πως να αντισταθμιστεί αυτό. H ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ελαστικών ως ενισχυτικό υλικό είναι μια καλύ λύση.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διαφορετικές αναλογίες ανακυκλωμένων ινών ελαστικών και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται σε σκυρόδεμα, όπως την άμμο, αναμεμιγμένα με νερό – πριν βρουν το ιδανικό μίγμα, το οποίο περιλαμβάνει 0,35% ίνες ελαστικών, σύμφωνα με τον ερευνητή Obinna Onuaguluchi του Πανεπιστημίου.

 

image: σκυρόδεμα

Κάθε ανακυκλωμένο ελαστικό παράγει 1 κιλό ελαστικών ινών. Με την πρόσθεση διαφόρων ινών ελαστικών στο μίγμα σκυροδέματος πετυχαίνουμε να μειωθεί ο σχηματισμός ρωγμών κατά 90%, καθώς οι ελαστικές ίνες κλείνουν τα κενά που δεν καταφέρει το σκυρόδεμα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ενώ το σκυρόδεμα είναι ισχυρότερο, η χρήση του σε όλο το οικοδομικό υλικό θα μπορούσε να έχει ισχυρή επίδραση στα απόβλητα τόσο των βιομηχανιών σκυροδέματος όσο και των ελαστικών.  Έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σκυροδέματος παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και ένα δισεκατομμύριο ελαστικών, τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν να καίγονται σε χώρους χωματερών.

Εκτός από τις εργαστηριακές δοκιμές, το «νέο» σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε επίσης για την επιδιόρθωση χώρων και σκαλοπατιών στην πανεπιστημιούπολη στο UBC, με ενσωματωμένους αισθητήρες που παρακολουθούν τις επιδόσεις του μείγματος. έχοντας διαβάσει για νές τεχνικές ενίσχυσης του σκυροδέματος όπως π.χ. με ενσωματωμένα…αποτσίγαρα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η νέα τάση στο σκυρόδεμα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο UBC

Διαβάστε ακόμα: