Πως ένα σπάνιο μέταλλο της εποχής των δεινοσαύρων έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Πάνω από 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένας αστεροειδής πλάτος 10 χιλιομέτρων έπεσε στη Γη και ήταν η αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Σε μία καταπληκτική ανακάλυψη της επιστήμης συνδέεται αυτό το γεγονός με τις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί θεραπεία στον καρκίνο!

Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα απέδειξαν ότι το ιρίδιο – ένα σπάνιο μέταλλο που έφτασε στη Γη από τον αστεροειδή – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «σκοτώσει» τον καρκίνο χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα.

Οι τεχνικές με βάση το λέιζερ εμφανίζονται ως βιώσιμες θεραπείες για τον καρκίνο, στοχεύοντας τους όγκους με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι η ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Στο πνεύμα αυτό, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Πανεπιστημίου Sun Yat-Sen στην Κίνα έχουν διαπιστώσει ότι το φως λέιζερ μπορεί να μετατρέψει το ιρίδιο σε ένα αποτελεσματικό αντικαρκινικό όπλο.

Αρχικά, η ομάδα δημιούργησε μια ένωση ιριδίου και οργανικών υλικών και έπειτα την εισήγαγε σε όγκο καρκίνου του πνεύμονα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο.  Όταν κόκκινο λέιζερ φωτίζει επάνω του, μέσα από το δέρμα, η χημική ένωση ενεργοποιείται, μετατρέποντας το οξυγόνο στον όγκο σε μια δηλητηριώδη μορφή του στοιχείου, που σκοτώνει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα από το εσωτερικό του. Με τον καρκίνο να γίνεται ανθεκτικός σε ορισμένες θεραπείες, είναι σημαντικό να βρεθούν νέες μέθοδοι όπως η συγκεκριμένη.

Περαιτέρω μελέτη διαπίστωσε ότι η ένωση ήταν αποτελεσματική επειδή είχε καταφέρει να διεισδύσει σε κάθε στρώμα του όγκου. Για να προσδιοριστεί ακριβώς τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η ομάδα χρησιμοποίησε φασματομετρία μάζας εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να επισημάνει ποιες πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα είχαν στοχευθεί. Αποδεικνύεται ότι η ένωση είχε καταστρέψει πρωτεΐνες που διαχειρίζονται το μεταβολισμό της γλυκόζης, οι οποίες παίζουν ρόλο στην επιβίωση του καρκίνου.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την ένωση ιριδίου σε ένα μη καρκινικό ιστό, διαπίστωσαν ότι δεν είχε καμία επίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια στοχευμένη θεραπεία που δεν προσβάλλει υγιή κύτταρα.

Το ιρίδιο είναι ένα από τα σπανιότερα στοιχεία του φλοιού της Γης, με ετήσια παραγωγή και κατανάλωση μόνο τρεις τόνους. Έχουν βρεθεί σχετικά μεγάλες ποσότητες στον κρατήρα Chicxulub του Μεξικού, ο οποίος συνδέεται με την πρόσκρουση του αστεροειδή που εξάλειψε τους δεινόσαυρους από τη Γη. Ένας συναρπαστικός τρόπος ιατρικής χρήσης ενός στοιχείου που μας ήρθε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πηγή Warwick University.